Stříbro - Kladruby

19.09.2013 10:08

Ve středu 18. září jsme vyjeli společně turisté z Litoměřic a ze Štětí na předem připravený autobusový výlet do Stříbra a okolí. Vedení výletu bylo pod patronací TK Štětí a průvodkyni nám dělala Marcela W. Její obsáhlý výklad o trase a místech byl zajímavý. Viz Info o trase.

 

Ve Štětí se nás před klubem na náměstí sešlo celkem 26 turistů (celkem bylo 57 turistů). Tam jsme čekali na zpožděný příjezd daného autobusu od Litoměřic. Po příjezdu před 8 hod jsme se usadili a vyjeli směrem kolem Roudnice  n/L  ke Kladnu. Za Prahou jsme měli navštívit Červený Újezd. Tam jsme sice po několika zbloudilých zajížďkách dojeli, ale protože nás velmi tlačil čas, tak jsme se dohodli na pokračování do Stříbra. Tam jsme dojeli ve tři čtvrtě na dvanáct, k hotelu „U Branky“. Někteří se rozhodli nejít do „Skanzenu hornictví“ se štolou „Prokop“ a vydali se na prohlídku města Stříbro. My ostatní jsme hned po příjezdu vyšli po naučné stezce kolem řeky Mže. Protože pršelo, byla stezka mokrá a kluzká. Než jsme došli ke skanzenu, tak jsme procházeli kolem řopíků bývalého opevnění a také kolem štoly sv. Barbora a Gottwill (délka trasy asi 800 m). V prohlídkové trase štoly Prokop jsme také prošli štolu Brokárna. Obě štoly jsou propojené minulou těžbou.

Po prohlídce, která probíhala ve dvou skupinách se většina vydala zpět k hotelu, hlavně kvůli obědu. Já a dvě turistky jsme přešli „Červenou lávku“ a vystoupali k náměstí města Stříbra. Prohlédli si ho, došli jsme až k „13. poledníku“. Od něj jsme sešli kolem kostela Nanebevzetí P. Marie a Husitské Bašty dolu k mostu přes Mži a k hotelu (celkem jsme ušli 2 km). Historický „Kamenný most „ je v opravě a uzavřen a tak jsme museli trasy a prohlídky koncipovat tak, jak jsem popsal.

Po obědě asi po 15 hodině jsme vyjeli do Kladrub. A to hlavně na prohlídku benediktinského kláštera. Prohlídka byla zajímavá a po ní jsme již vyjeli k domovu. Do Štětí jsme dojeli před 20 hodinou.

             Kladruby                                                        Stříbro