Info Stříbro-Kladruby

19.09.2013 10:23

Stříbro

Pův. hornická osada při stříbrných dolech v údolí Mže prvně zmíněna r. 1131, v letech 1244-1253 přenesena na skalnatý hřeben a přeměněna na královské město, od r. 1426 opora husitů i krále Jiřího z Poděbrad. Historické centrum vyhlášeno městskou památkovou zónou.
Na náměstí nádherně zdobená renes. radnice z r. 1543 s barokní věží a třemi pilastrovými štíty, minoritský klášter založený r. 1258 se zříceninami klášterního kostela sv. Máří Magdalény z r. 1727, v klášteře zrušeném r. 1785 nyní muzeum, klášterní zahrady rekonstruovány r. 2003. Řada cenných renes. a barokních domů a morový sloup z let 1740-1762.
Dominantu tvoří děkanský kostel Všech svatých z r. 1565 s věží ze starší gotické stavby, barokně přestavěn v letech 1754-1757.
Zachovány zbytky opevnění: jediná z pův. 17 gotických bašt tzv. husitská bašta nad řekou, mostní brána na renes. kamenném mostě přes Mži z r. 1560 stavitelem Benediktem Volchem z Ferrolu, pod centrem pozdně gotická Koubkova branka z r. 1574. Most byl příjezdovou cestou do města Stříbra od Plzně a Prahy.

Jihozápadně hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie, pův. románský z r. 1180, obnoven renesančně r. 1574.
Severozápadně od města při silnici osaměle stojící gotický kostel sv. Petra s cennou vnitřní výzdobou z doby kolem r. 1300, jediný pozůstatek vsi Doubrava zničené křižáky, pod ním motokrosový areál.
Středověké hornictví připomíná naučná stezka.
13. poledník prochází středem města. Jeho plastiku naleznete v městském parku, v blízkosti kina Slavia a kde se můžete procházet a příjemně relaxovat.
Poledník ve Stříbře byl postaven, aby vyzval občany k poznávání, přátelství a setkávání. Kameny okolo poledníku, celkem je zde 25 kamenů, symbolizují zem, původ všeho.
Info - Prokopská štola
Městské hradby ve středověku obklopovaly staré - vnitřní město ve velkém kruhu. Součástí vnitřního města byla tzv. Židovská branka, kterou bylo možno vstoupit do židovské čvrti.
Tato stavba je součástí hradebního systému města, kterou nechal na vlastní náklady vystavět mlynář Koubek (někdy Kubka) v roce 1574, aby mohl vozit mouku do města ze svého blízkého mlýna. Branka byla postavena jako obytný dům a sloužila k bydlení až do padesátých let 20. století. V roce 1989 byla stříbrskými jeskyňáři započata rekonstrukce a po třech letech pracovního úsilí deseti členů s jejich finančními prostředky, s pomocí města a nadšených lidí byla dokončena. Dnes slouží jako klubovna jeskyňářů a jejich příznivců.
Minoritský klášter je umístěn v jihovýchodní části náměstí. Jeho zakladateli byli kolem roku 1250 Švamberkové. Nejstarší raně gotická stavba klášterního komplexu byla, jak dokazují objevy, velice kvalitní. Konvent se skládá ze čtyř patrových křídel seskupených kolem rajského dvora. Objekt stále prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Je sídlem Městského muzea a informačního centra, kde se nachází expozice historie dolování, mineralogie, etnografie, archeologie, přírodovědy a užitého umění.
 

Klášter Kladruby u Stříbra ...Odkaz na stránky: klaster-kladruby.cz