Rabyně-Slap.přehrada-Třebenice-Štěchovice

08.05.2013 22:37

Ve středu 8. května, kdy byl svátek, jsme vyjeli s KČT Litoměřice, pod vedením Marty Br. Do oblasti u Štěchovic na NS Svatojánské proudy. Viz odkaz na Info Svatojánské proudy

Ráno jsem s manželkou a Drahuškou Š. došli na nádraží ve Štětí, a tam se nás nakonec sešlo celkem 14 turistů. Odjížděli jsme os. Vlakem v 6:51 h přes Všetaty, Praha hl. do Davle. Od tamtud jsme do Rabyně jeli autobusem. Ve vlaku jsme se sešli s dalšími turisty, a tak nás do Davle dojelo celkem asi 39 turistů. Naštěstí autobus z Davle jel velký (harmonika), tak že jsme se tam všichni, i když pěkně namačkáni, vešli. Vystoupili jsme v zastávce „Rabyně hl. přístav“. Po prohlídce Slapské přehrady jsme zašli v Třebenicích do hospůdky U Taterů, která je nad Třebenicemi asi půl km na MTZ. Tam se již začali někteří turisté odtrhávat a pokračovat po NS Svatojanské proudy, samostatně, tak aby asi mohli jet domů dříve, než bylo naplánováno. Ostatní pod vedením Marty Br. jsme sešli dolu na NS Svatojánské proudy a za krásného počasí pokračovali v trase směrem do Štěchovic.

Trasa byla jen mírně náročná, až na to že každý musel dávat pozor na stezku. Ta byla místy úzká a hlavně kamenitá. Celá trasa se vine kolem Vltavy po vrstevnicích. Po cestě bylo mnoho krásných trempských chatiček, výhledů na zákruty vltavy, na druhou skalnatou stranu a také na květenu podél naučné stezk. Všichni s velkou žízní dorazili kolem přečerpávací elektrárny Štěchovice II. do obce Štěchovice, kde jsme skončili v restauraci u BUS zastávky.

Po občerstvení jsme odjeli stejnou trasou domů. Do Štětí jsme dojeli v 19:04 h.

Celá trasa měřila asi 11 km.