Líšenské pochody

01.06.2013 00:00

Na sobotu 1. června jsem si naplánoval pochod v Líšným , kde se již pořádá 43 ročník „Líšenské pochody“. I když, tak jako je špatné počasí v posledních dnech, bylo předpovězeno, že bude deštivý den, i přesto jsme se domluvili Bláža Č., Alice H. a já, že pojedeme.

Ráno jsme se sešli v železniční stanici Štětí v rychlíku v 7:29 h, kterým od Litoměřic přijela Alice. Během cesty do cíle jsme sledovali, jak v okolní krajině prší, ale náladu a chuť na výlet nám to nezkazilo.

Do cíle Líšný jsme dojeli kolem ¾  na 10 hod. S námi přijelo také dost turistů z jiných oblastí. Ve startu pochodu již bylo velmi živo, protože se šlo 5, 11, 15, 26, 40 a 50 Km. Někteří zde byli ubytování, a aby mohli vyrazit brzy ráno.Je to krásná oblast Maloskalska - viz informace o části této oblasti ...info Maloskalsko.

My jsme vyrazili po prezentaci na trasu 11 km. To je po ŽTZ a cyklostezce pod Pantheon (zřícenina hradu Vranov). Tam byla první kontrola. Potom nahoru po ČTZ kolem Pantheonu směrem k zřícenině hradu Frydštejn. Stále jsme stoupali vzhůru a také nám stále pršelo. Focení okolí bylo problematické. Od Frydštejnu jsme se vydali po MTZ přes louku a stále do kopce na rozhlednu Kopanina. Před Kopaninou, kde u rozhledny byla kontrola, jsme se zastavili na konci obce Anděl Strážce v restauraci „ Na Vejpřeži“ na občerstvení. Pak jsme pokračovali na danou Kopaninu kde bylo také občerstveni i s hudbou. Z Kopaniny jsme měli pokračovat po ZTZ , ale protože tam bylo špatné značení, tak jsme jako mnoho dalších odbočku, přešli a šli trochu delší neznačenou trasou přes obce Klíčnov, Mukařov, Sněhov a pak dolu směrem do obce  Malá Skála. Tam byla poslední samoobslužná kontrola v hotelu Jizera. Do cíle jsme se již vraceli od přechodu přes Jizeru stejnou cestou po ŽTZ a cyklostezce. Tam jsme dorazili před třetí hodinou. Dostali diplom, občerstvili se a odpočinuli. V místní sokolovně to vřelo, protože mnoho turistu již přišlo před námi a v sále sokolovny se podávalo občerstvení a vyhrávala kapela, jak k tanci, tak i k poslechu.

Domů jsme odjížděli v 16:11 h . Celkem jsme nachodili 15 km.