Info - maloskalsko

01.06.2013 21:38

Obec Malá Skála se nachází v okrese Jablonec nad Nisou v Libereckém kraji, asi 8 km od Turnova. Obec je vtěsnána do úzkého prostoru mezy řekou Jizerou a okolními kopci.A tam se na strmém útesu nad řekou Jizerou tyčí skalní hrad Vranov, dnes známý spíše jako Pantheon. V areálu je památka na vítězství spojeneckých vojsk nad Napoleonem v bitvě národů u Lipska 1813 a spousta spletitých cestiček, jeskyní či pamětních desek.Své místo tu nalezli i Shakespeare, Goethe, Cervantes a řada dalších.
Dominantou Pantheonu je novogotický letohrádek s břidlicovou věžičkou z roku 1826. Pod skalní stěnou se nachází tesaná hradní studna, odkud vede cesta k vyhlídce Zahrádka, vypínající se 60 m nad hladinou řeky.

Hrad Frýdštejn stával necelé tři kilometry od toku řeky Jizery severozápadně od Malé Skály a nad jeho zříceninami dodnes vyčnívá daleko viditelná okrouhlá věž. Byl to typický skalní hrad, jakých je v této části severních Čech několik, a svou architekturou patří k nejpozoruhodnějším. Velmi nepřístupný skalní terén spolu s mohutnými zdmi činily z Frýdštejna mimořádně odolnou pevnost.

Vrch Kopanina a rozhledna na něm patří určitě k nejnavštěvovanějším místům v okolí Malé Skály spolu se zříceninami hradu Vranova (Pantheon) a Frýdštejna. Byla postavena jako "strážní bašta národa českého" Klubem českých turistů r. 1894. Na rozhlednu vede 94 schodů, celkem 11 dřevěných a 79 kovových, Výška rozhledny je 18 metrů.Nadmořská výška je 657,2 m.n.m.

Zámek "Malá Skála" se nachází ve svahu nad pravým břehem Jizery. Jednopatrový zámek obdélníkového půdorysu je vstupním průčelím s balkónem orientován k severu. První písemná zmínka o Malé Skále pochází z roku 1422.
V Malé Skále se narodila v rodině zámeckého správce spisovatelka Jarmila Glazarová, vlastním jménem Podivínská. Dnes odpočívá na lesním hřbitově na Malé Skále.