Dubičná-Bochníky-kostel-Kravaře

17.04.2013 20:00

Přislíbil jsem, že povedu turisty z TK Štětí ve středu 17. dubna na výlet k Konojedským Bochníkům.

Nejdříve to vypadalo, že se mnou pojedou jen tak 2 až 3 turisté. Ale nakonec se nás sešlo na nádraží v Hněvicích celkem se mnou sedm turistů. Po dojezdu do Lovosic a přemístění se na 4. Nástupiště, jsme zjistili, že vláček směrem do Č. Lípy je plný turistů …a to z Lovosic, kteří měli stejnou cestu vlakem jako mi. Ti ale vystoupili v Úštěku a pak pokračovali autobusem do Verneřic na „ Bobří vodopády“.

V Žalhosticích a  Litoměřicích se k nám přidali další tři turisté. V Dubičné jsme počkali na vláček od Blíževedel, kterým přijela Slávkova sestra. Ve stanici Dubičná jsme se setkali s paní Štefanovou, která čekala na kamarádku a pak se vydala s námi na bochníky.

Po průchodu obcí Dubičná jsme se vydali šikmo přes louku k lesu a pak podél zdi u parku Konojedského zámku k Bochníkům. Tam jsme došli v pohodě a zároveň po cestě jsme nacházeli pářící se žáby. V okolní přírodě jsme při pozorném sledování, mnohokrát zahlédli srny.

Po prohlídce Bochníků jsme se nasvačili a sešli dolu k zámku a kostelu. Kostel byl otevřen, protože v okolí pracovali dělníci na opravě kostela. Toho jsme využili a provedli prohlídku nejenom vnitřku kostela, ale také krypty pod oltářem kde jsou pochování bývalí majitelé zámku (umístěno 18 rakví + 2 malé).

Další cesta nás vedla zase vzhůru a pak kolem Dubí hory – 463 m n. m. Sice jsme šli trochu do kopečka, ale při dnešním nádherném počasí to byla krásná procházka přírodou. Do Kravař jsme dorazili před dvanáctou hodinou a tak jsme zašli na oběd do restaurace u Doušů. Pak někteří pospíchali na vlak ve 12:55 h. Ostatní ze Štětí jsme si prošli Kravaře a trasu pod Ronov (jen k nádraží) a nakonec jsme počkali asi půl hodiny na autobus do Štětí.

Domů jsme dorazili v 16:00h a celková trasa měřila 8,9 km. Turistů bylo 11 + 2 cizí.

Odkaz na informace o objektech v Konojedech: Zámek + kostel