Deštná - Rozprechtice - Dražejov - Nedvězí vyhlídka - Zakšín

10.09.2013 15:21

Trasu na Nedvězí jsem si již plánoval delší dobu. Je to jeden z vrcholů kde se setkávají turisté na Nový rok. Konkrétně zde to jsou „Kralupy n/V“ a „Mělník“. Proto že byla tato trasa zahrnuta do plánu výletů  KČT Litoměřice pod vedením Marty Br., bylo lehké rozhodování. Vydal jsem se s ní.

Ráno jsme oproti ostatním turistům, kteří jeli až do Mělníka a pak po 1 a ½ hodině se vydali autobusem do Deštné, jsme mi pět turistů ze Štětí, vyjeli autem až v půl desáté přes Brocno do Chudolaz.

Info o trase : Deštná - Nedvězí - Zakšín

Tam jsme počkali na autobus z Mělníka a společně s jednou turistkou z Brocna se přidali k ostatním. Celkem nás dojelo do Deštné 22 turistů, z toho tři muži a pak ještě jeden pejsek – „Sášenka“. Po informaci Marty o trase jsme se vydali po ŽTZ do Vrabcova a pak po ZTZ kolem mokřadů Liběchovky až do oblasti Rozprechtic, kde jsme okoukli „Rozprechtický rybník“. Od rybníka jsme již pokračovali stále po ČTZ přes Dražejov až do Nedvězí. Tam má chalupu známá zpěvačka Eva Pilarová (chalupa č.20).

Vystoupili jsme na vrchol Nedvězí v nadmořské výšce 458 m. Po cestě většina turistů neodolala a věnovala se sběru hub, které již rostou v hojném počtu. Průběžně se mezi námi objevovala a také s námi procházela trasu Věra Kos., která do této oblasti přijela již dříve ráno (kvůli houbám)..

Z Nedvězí jsme zase pokračovali po ČTZ přes Panenský hřeben a Rač (394 m n.m.) do cíle a to byl Zakšín. Po cestě jsme procházeli kolem zříceniny hrádku „Pustý zámek“. Někdo měl odvahu a do daného místa vyšplhal. Sice se nám asi 4 turistky zatoulaly po ZTZ, ale nakonec nás dohonili na autobusové zastávce v Zakšíně. Potom nás již čekala cesta domů autobusem v 15:27 h. Někdo do Chudolaz nebo Mělníka, ale většina přes Liběchov na vlak do Litoměřic.

Po trase jsme našlapali asi 12 km.