Zlatonosnou krajinou kolem Jílového u Prahy

06.09.2017 20:12

Trasa dne 6.09.2017 - text převzat od Vl. Kintera KČT Litoměřice:

Dnešní výlet jsme zahájili v Praze na hlavním nádraží - nastoupili jsme do moderního Posázavského pacifiku a zhruba po čtvrthodině jízdy nezajímavým okrajem Prahy už jsme měli možnost kochat se – tu cyklostezkou hned pod tratí s běžícími či jedoucími Pražáky, tam golfovým hřištěm s nespěchajícími golfisty, ba i vodní sportovci na Vltavě byli k vidění. A za řekou skály a stráně s vilkami a kostelíky v zeleni.

Za Vraným jsme vjeli do Sázavského údolí a téměř z ptačí perspektivy sledovali řeku, skály a chaty. V pohodě a dobré náladě jsme dojeli do železniční stanice Jílové u Prahy, která je vzdálená od města asi 2 km a vyrazili na trasu výletu. Prošli jsme stoupáním kolem Včelního hrádku, ze kterého zbyly jen sešlé hospodářské budovy, do vesnice Studený a tady jsme přešli na naučnou stezku „Jílovské zlaté doly“. Stezka je osazena velkým množstvím panelů, které poskytují vyčerpávající informace o historii těžby zlata i o jiných místních zajímavostech, ale i lavičkami na místech s nejhezčími výhledy, opravenými křížky a nově vysazenými stromky v alejích. V celém okolí Jílového totiž působí zajímavé sdružení s názvem „Okrašlovací spolek v Jílovém u Prahy“ a toto vše je výsledkem jejich snažení. Už při stoupání se nám nabízely pěkné výhledy do krajiny, nejhezčí ale z rozhledny Pepř s plošinou ve výši 18 m, ke které jsme po chvíli došli. Bohužel jsme nemohli přesně identifikovat jednotlivé vrcholy v blízkém i vzdáleném okolí, neboť ze tří orientačních panelů jeden chyběl úplně a zbylé kdosi „vylepšil“ sprejem k nečitelnosti. Inu, hlupáků se české kotlině vyskytuje poměrně dost.Pak už jsme scházeli k Jílovému cestou, ze které byly v okolí vidět nenápadné stopy po těžbě zlata, došli do města a zde si dopřáli asi hodinu a půl volného programu k jeho prohlídce a občerstvení.

A když každý využil tohoto času podle svého založení, vydali jsme se luční pěšinou kolem Boží skály do dolní části Jílového a mezi chatami, pak kolem rybníčku došli zpět na nádraží a odtud v půl třetí odjeli zpět.
 

Před pár lety a to bylo 21.08.2013 jsme zde byli s Martou Brožovou - odkaz : Okolím Jílového