Žíreč - Kuks

21.09.2017 18:01

Na autobusový výlet s Martou Brožovou jsme byli ráno připraveni ve Štětí u PENNY marketu ráno v 7:30 hod. Sice autobus přijel s menším zpožděním, ale to nám nevadilo …zatím. V průběhu cesty jsme projížděli místa s opravami na silnici, kde byly semafory a též objížďky. To nám již ukrajovalo z plánovaného času. Nakonec jsme v obci Žíreč ani nestavěli, ale rovnou jsme dojeli na parkoviště poblíž Braunova betléma.

Informace o NS a Kuksu : Kuks

Od parkoviště „Hřibojedy“ jsme k betlému měli po ČTZ asi 700 metrů. Po trase  jsme šli po NS Půjdem spolu do Betléma, kde byly informační tabule a mi jsme vlastně šli od konce naučné stezky.  Po focení u Jákobovy studny se většina vydala zpět k autobusu a do Kuksu jeli autobusem.  Asi 11 nebo 15 turistů se vydalo po ČTZ a zároveň po NS přes obec Stanovice do Kuksu.

Celková trasa pro nás činila 4,5 km a do cíle jsme došli asi 12:30 hod. Byl čas ještě na občerstveni a pak rychle k pokladně kde začínala v 13:00 hod prohlídka Hospitálu Kuks.

Paní průvodkyně byla po celou trasu perfektní. Dokázala zajímavě vyprávět a všechny otázky nejen dobře odpověděla, ale ještě se o tématu více rozpovídala. Tak tím náš čas na prohlídku se sice prodloužil na 90 min, ale nikomu to nevadilo a všichni byli dobrými posluchači.

Po prohlídce někdo šel do hrobky rodu Šporků, někdo na bylinkovou zahradu a někdo do restaurace. Všichni byli spokojeni. Na závěr jsme sešli dolu k Labi a po schodech kde stával zámek jsme se vydali po uličce s domky bývalých řemeslníků k hornímu parkovišti. Tam nás čekal autobus, kterým jsme před sedmnáctou hodinou odjeli přes Jaroměř a Prahu do Štětí a pak do Litoměřic.