Ze Staňkovic přes Dlouhý vrch a Skalici do Litoměřic

10.02.2013 17:44

Dne 10. února 2013 pořádá TJ Lbín zimní přechod Dlouhého vrchu.

Ze Štětí nás odjíždělo vlakem v 9:04 h do Litoměřic 8 turistů. V Litoměřicích jsme byli kolem půl desáté a tak jsme do 10:00 h mohli ještě trochu projít město.

Autobus na odvoz byl jenom jeden, a tak jsme byli uvnitř namačkáni jak rybičky v konzervě. Všichni byli rádi, když jsme zastavili na Ovčárně za obcí Rýdeč. Vyrazili jsme lesní cestou a pak po žluté trase a vystoupili na Dlouhý vrch. Někteří šli po silnici, ale většina lesem. Lístků na čaj bylo vydáno asi 92 kusů. Myslím, že nás ale bylo asi víc. Postupně jsme vystoupali a přešli Dlouhý vrch, za velmi krásného slunečného počasí. V Litoměřicích ve městě nebyl žádný sníh, ale zde nahoře ho bylo dost.

Po sestupu nad Skalici k budově TJ Lbín, kde se podával teplý čaj jsme po odpočinku se postupně rozešli, každý jiným směrem. Někdo šel směrem k Žitenicím, někdo horem přes „Bílé stráně“ a někdo podél Pokratického potoka do Litoměřic.

Já s manželkou Drahuškou Š. jsme došli na nádraží Litoměřice město po půl třetí. V nádražní restauraci jsme si stihli dát dobrou gulášovou polévku a pivečko. V 15:12 h rychlíkem jsme odjeli domů.

Celá tras pochodu až na nádraží, měřila 10,4 km. Pro nás štětské to bylo ještě o dvakrát 1,7 km více.