Závěrečný výlet - Loučeň a Jabkenice

08.11.2015 08:22

Loučeň - Svatohubertské slavnosti - Jabkenice a B.Smetana

V sobotu 7.listopadu vyjeli celkem dva autobusy. Z toho jeden zastavoval pro turisty ve Štětí.

Po příjezdu do Loučně , jsme se vydali k zámku a postupně po skupinách absolvovali prohlídku. Pak v zámecké restauraci byl oběd.

Další činost byla individuální a to tak, že někdo procházel zámecký park s labyrintáriem  (viz plánek). Je zde celkem 11 labyrintů  - jejich popis najdete zde "popis labyrintů" . Někdo se věnoval Svatohubertským oslavám. A pak jsme průběžně odcházeli přes Jabkenickou oboru do Jabkenic.

Tam jsme navštívili muzeum B.Smetany. Domů jsme odjížděli v 16:30 h.

 

Odkaz na :

 

Zámek Loučeň – romantický zámek s rozlehlým parkem, labyrintáriem a celou řadou dalších zajímavostí. Expozice české větve rodiny Thurn-Taxis a života na zámku na přelomu 19. a 20. století. Dozvíte se tak nikoli suchá fakta, ale příběh života na zámku zhruba před sto lety
 Víte, jak se na zámku jedlo nebo jak se slavili Vánoce? Jaké byly kompetence a povinnosti jednotlivých sloužících? Víte, jak zámek vnímalo podzámčí nebo které je nejstarší fotbalové mužstvo v Čechách? Proč se Taxisův příkop jmenuje taxisův a proč říkáme taxíkům TAXI? Nejen tyto otázky vám zodpoví komorník Otto Bouda, který vás osobně provede komnatami jeho jasnosti prince Alexandera Thurn-Taxis a jeho krásné manželky Marie.
Až vás komorník vyprovodí k východu, určitě si nenechejte ujít labyrintárium v zámeckém parku.

Kromě labyrintů obsahuje park též několik jezírek a kašen, dále kuličkové hřiště, visuté lávky a lanové centrum.Součástí parku je také amfiteátr, zámecká oranžérie, altánek či domeček knížete Alexandra.

1875 - 1884  
V myslivně v Jabkenicích tráví posledních 9 let svého života skladatel Bedřich Smetana, protože jeho zeť i bratr pracují jako správci thurn - taxisovských lesů, stává se blízkým přítelem rodiny a opakovaně koncertuje na loučeňském i mcelském zámku, v roce 1880 dokonce věnuje knížecímu páru skladbu nazvanou "Z domoviny".