Zakšín-Pustý zámek-Chudolazy

05.11.2014 22:11

V dnešní krásný podzimní den, ve středu 5. listopadu jsme se vydali na kokořínsko a to do oblasti mezi obcí Zakšín a Chudolazy.

Již ráno oproti předešlým dnům, kdy byla po ránu mlha, tak dnes bylo velmi krásné ráno bez mlhy. Čekal nás nádherný výlet. Ze Štětí jsme jeli v počtu tři turistky a já. Ve vlaku nás čekalo překvapení, z Litoměřic jelo celkem 16 turistek a turistů. V Mělníku jsme se rychle přesunuli na autobusové nádraží, kde ze stanoviště č. 6 budeme odjíždět autobusem do Zakšína. Všechno jsme stihali v pohodě tak, že jsme v obci Zakšín vyráželi na trasu před desátou hodinou.

Tam se k nám připojila další turistka, tak nás bylo celkem 20 osob.

Informace o trase - Pustý zámek ...

Ze začátku bylo trochu stoupání po ČTZ, až na vrchol, kde je pískovcový blok - Pustý zámek. Objevování zbytků hradu je tak trochu dobrodružstvím, zbytky nalezneme až poté, co se vydrápeme rozsedlinou na skálu. A pak ještě za "zámkem" jsme vystoupali na vrchol Rače (rozcestník  na ZTZ) s moc pěknými vyhlídkami do údolí Liběchovky, kde je vidět jak vodní tok Liběchovky, tak i klikatí se silnice na Prahu.

Průběžně jsme v malých skupinkách pokračovali ve směru na Nové Osinalice. Postupně jsme míjeli studánku a dál i jeskyni zvanou „Bivak“. Pak nás čekalo Osinalické sedlo, kde se páslo stádečko koní.

V obci Nové Osinalice je mnoho opravených chalup, jak roubených nebo hrázděných. Některé byly kombinované. Z této obce jsme došli k rozcestníku „Království“. Tam tři turistky pokračovali dalších 8,5 km do Liběchova a mi ostatní jsme sešli, asi 2 km po MTZ do Chudolaz na autobus v 13:06 h, kterým jsme dojeli do Liběchova. Tam bylo občerstvení a pak cesta na vlakové nádraží a odjezd v 14:59 h domů.

Celkem jsme ušli 9 km.

Odkaz na fotogaleri :