Zahrádky-Peklo-Česká Lípa

02.04.2015 08:35

V úterý dopoledne, tady u nás na severu, padal sníh, který nakonec přešel v déšť a postupně roztál. Zároveň začal všude velmi silný vichr, který způsobil mnoho škod. Byly to stromy, střechy a jiné.

Mi jsme byli rozhodnuti (sice již na poslední chvíli ) jet ve středu 1.dubna do Zahrádek u České Lípy a projít si krásné údolíčko zvané Peklo. To bylo v loňském roce rekonstruováno. Je to chráněná lokalita výskytu bledule jarní, ale i jiných rostlin a zvířat.

Já jsem s manželkou vyjížděl z Hněvic v 7:35 hod a po cestě vláčkem, který jede z Postoloprt do České Lípy, se postupně přidávali ostatní turisté. Sice nás jelo jenom šest, ostatní jeli na trasu do Krásné Lípy. Počet osob ve skupině není rozhodující, ale na druhou stranu, při procházce přírodou je někdy lepší menší počet lidí.

Ze Zahrádek jsme vyšli po MTZ do osady Karba na začátku Pekla a pak jsme pokračovali po ČTZ chráněnou oblastí Pekla, kde jsou již krásné nové chodníčky a mostky.

Bledule v Pekle již začínají dokvétat, tak že jsme je stihli jen tak tak. Na konci až za chráněnou oblastí Peklo je tzv. Skautská skála a v jejím okolí je několik míst na rozdělání ohně. Naše skupinka toho také využila a na rozdělaném ohni jsme si opekly buřty. Po odpočinku jsme si prošli okolní vyhlídky a pokračovali kolem dubických rybníků do České Lípy. Než jsme došli na vlakové nádraží, tak jsme se zastavili v Merkuru na malé občerstvení.

Domů jsme odjížděli v 14:33 hod.

Celkem jsme ušli asi 10 km

Odkaz na fotogalerii: