Zahrádky - Peklo - bledule - Nebe

30.03.2013 18:00

Turisté ze Štětí pořádali v sobotu 30. března výlet do Zahrádek u České Lípy do Pekla na rozkvetlé bledule. Sice letos nás ta zima stále trápí jak nočními mrazíky, tak i sněhem.

Já, manželka Jiřina a Drahuš jsme ze Štětí vyjeli autem před půl devátou do Zahrádek. Tam jsme zaparkovali auto u nádraží a počkali na ostatní turisty, až přijedou vláčkem od Litoměřic v 9:15 h. Nakonec přijelo celkem osm turistek a turistů.

Vydali jsme se po ŽTZ do přírodní rezervace „Peklo“. Hned pod železničním viaduktem nás Mirek P. informoval o historii mostu (viz další článek o Pekle). Pak jsme pokračovali po ČTZ směrem k Dubici.

Po cestě podél Robečského potoka jsme se setkávali nejen s rozvinutými květy bleduli, i pod sněhem, ale také s mnoha turisty, kteří šli od České Lípy. Potkali jsme hlavně dvě velké skupiny, jedni byli z teplicka a chomutovska, druzí přímo z České Lípy. Asi po 600 m jsme se zastavili a Mirek nám udělal výklad o zřícenině hradu Frýdlant. Po dalších asi 1,3 km jsme došli k „Lisovně“, kde pobýval Ladislav Lis. Za tímto obydlím jsou v lese zbytky hrádku „Zahrádky“. Tam jsme nešli, ale pokračovali po značené cestě.

Na konci cesty, po asi 4 km jsme u Skautské skály, došli k hornímu ohništi. Tam jsme nasbírali dřevo a za pomocí suchých třísek rozdělali oheň. Opekli si buřty a pak v dobré náladě došli přes Dubici do České Lípy. Tam jsme se šli občerstvit do restaurace „Nebe“. Z Č. L. jsme odjížděli ve14:33 h. Mi do Zahrádek a ostatní dále k domovu.

Celá trasa, i přes město Č. L. měřila 9,6 km