Zahrádky - Lysá skála

20.11.2013 21:18

Ve středu 20. listopadu jsme vyjeli do Zahrádek u Č. Lípy na procházku k Lysé skále též zvané Spící pana. Vlak měl odjezd z Litoměřic v 8:16 h. Já jsem přistoupil spolu z manželky a Aničkou S. v Úštěku. Tam jsme se ze Štětí přepravili autem.

Od rána neustále s krátkými přestávkami mrholilo. Z nádraží jsme se vydali podél hlavní silnice do obce Zahrádky. Sice tam mají chodník ale nikde žádnou kanálovou propust. Tak že se stalo, že jeden řidič velkého nákladního auta se nás snažil najetím do louže postříkat. Částečně se mu to podařilo. Ten s toho musel mít hroznou radost, možná celý den.

Došli jsme kolem zámeckého parku do středu obce a pak pokračovali po ŽTZ přes Robečský potok až k Novozámeckému rybníku. Na ptačí pozorovatelně jsme si dali pauzu se svačinkou. Přečkali jsme tam chvilkový déšť a pak jsme pokračovali kolem rybníka ve směru na Karasy. Tam se od nás oddělila Jiřka, která šla po MTZ rovnou do Provodína. Ostatní jsme se vydali přes Srní a pak po neznačené cestě k Lysé skále. Sice jsme prošli, ale daná cesta je přehrazena ovčí farmou. Prošli jsme kolem Michlova vrchu a vystoupali na úpatí Lysé skály. Ti první se pokusili vylézt po strmém kamenitém svahu nahoru, ale nakonec jsme se všichni otočili a výstup kvůli velkému riziku nikdo nedokončil.

Po krátkém přesunu jsme se napojili na ZTZ a po ní jsme došli až do Provodína a na nádraží  ČD-Jestřebí. U nádraží jsme měli necelou hodinu na polévku v restauraci „Dřevěnka“.

Domů jsme odjížděli v 14:09 h.        Celkem jsme ušli 12,5 km