Záhadné kruhy - Harasov

16.03.2018 09:51

Vytesané skalní reliéfy s orientální symbolikou (kruhy)

Na západní straně skály, na které stával hrad Harasov, jsou vytesané dva stylistické, profesionálně provedené reliéfy, které jsou novodobé - před druhou světovou válkou je nechal vytesat majitel skalního obydlí, továrník Stanislav Řehák. 

Z knížky Údolí bílých skal (r. 1968) se dozvídáme: "Záhadné znaky na skále podél cesty z Harasova na Vysokou nemají vlastně s  Kokořínskem nic společného. Nechal je vytesat před druhou světovou válkou majitel svérázného víkendu uvnitř skály." (pozn. víkendem je míněn skalní byt)

Pan Kysilka, který bydlel na Harasově do 60. let v domku, který patřil k zahradnictví, vypráví: "Skalní byt měl upravený jako víkendové obydlí pan továrník Řehák, majitel továrny na výrobu zubních lékařských nástrojů v Praze. Byl velmi bohatý a jako velký milovník historie měl skalní byt honosně zdobený historickými artefakty, venku stálo středověké dělo. Mnozí snaživci se dokonce spouštěli po skále dolů na balkon s lucernami, který u skalních místností také pan Řehák nechal udělat. Nechalo se tu celý rok bydlet, díky skalní izolaci se teplota stabilně držela na +4  °C. Dole byla studna. 
Pan Řehák byl zbožný, nechal vytesat do skály kříž se sochou Krista a jako milovník asijské historie nechal také vytesat do skal dva kruhy.
Skalní byt byl plný luxusu do r. 1960, po smrti p. Řeháka zpustnul. Dcera se odstěhovala do Francie a jeho mladší manželka už sem nejezdila."

 

Michal Švarný doplňuje:

Jedná se o symboly pocházející z čínské kultury. Ten vrchní, to je monáda (jin a jang) obklopená osmi trigramy, což je taoistický symbol základních vesmírných sil. Ten dole, to nejsou sloni, ale netopýři. Netopýr je v Číně díky homofonii symbolem štěstí (štěstí se řekne stejně jako netopýr, jen se to píše jinak).
 

Symboly zastupují východoasijské umění.
Symbol Yin a Yang - Nebe a země 
YIN a YANG vyjadřuje přítomnost dvou dimenzí, které spolu po vzájemném spojení vytvoří celek. Obě půlky bývají vyobrazováný v černobílém provedení, znázorňují, že svět může být rozdělen na čenou a bílou, ale černo-bílá a bílo-černá budou vždy tvořit celek. Původně tento výraz znamenal složení rozlomeného prstenu, spojení přelomené mince nebo talíře. Obě části do sebe musely ovšem zapadat, jedině tak vytvářely znak symbolu.

Symbol YIN a YANG je nositelem duchovního obsahu. Jde vlastně o jedno: vidět symbolicky tichou skutečnost a naučit se to, co se neříká nahlas, stejně jako tak naučit se číst mezi řádky, co zde není napsáno.

Stručně řečeno: YIN a YANG je rub a líc jedné mince.

Symbol Tao Shou

Je to čínský symbol štěstí a dlouhého života. Netopýr je v Číně symbolem štěstí.