Z Chotiměře přes Velemín na Ostrý a zpět

06.02.2013 19:00

Na  výlet  ke zřícenině hradu „Ostrý“ jsem z Hněvic vyjížděl s Helenou L., rychlíkem  R772, v 9:35 h. Do Lovosic jsme přijeli s malým zpožděním, ale motoráček směr Teplice, na nás čekal. Ve vlaku již byli nastoupeni ostatní turisté, kteří přijeli od Litoměřic. V Chotiměři po vystoupení bylo fotografování. Celkem jsem napočítal 21 turistek a turistů.

Vydali jsme se po zelené do Velemína a pak po silničce do obce Březno. Po levé ruce jsme mohli vidět Mannsteinův kámen 327 m n. m. V obci Březno jsme se vydali po modré značce k vrcholu „Ostrý“. Cesta byla po nočním mrazíku, mírně přituhlá a tak se nám šlo celkem dobře, až na to, že to bylo do kopce a každý se dost zahřál. Schody pod vrcholem byly velmi namrzlé, ale nahoru jsme se vyškrábali.

Po příchodu na vrchol, se část turistek vydala směrem Kocourov, a na cestu domů. S Mílou jsme rozdělali oheň a pak jsme si, kdo měl sebou, opekly špekáčky. Cesta dolu byla těžší. Dole jsme odbočili na Kocourov, ale před krajem lesa jsme se vydali po vrstevnici, směrem k Velemínu. Přešli jsme louku a po polní cestě se napojili na státní silnici. Po té jsme došli až do Velemína.

Skončili jsme v Motorestu Velemín a po občerstvení jsme šli na vlak. Domů jsem dojel kolem půl páté.

Celá trasa měřila 12,1 km.