Výročí Karpatsko-Dukelské operace

09.09.2014 18:02

Od 8. září před 70 lety začala probíhat „Karpatsko-Dukelská operace“ a tím bylo zahájeno osvobozování naší republiky od okupace fašistickým Německem.

Já protože jsem ještě na Dukle a v té oblasti nikdy nebyl, jsem se vydal se skupinou volyňských Čechů na autobusový výlet. Autobus vyjížděl ze Žatce přes Prahu, kde jsme s manželkou nastupovali. Pak pokračoval do Hradce Králové a do Olomouce. Z Prahy až do Svidníku, kde jsme byli ubytovaný, to byla trasa dlouhá asi 685 Km. Celý výlet byl na tři dny a to 5,6 a 7 září.

Z Prahy jsme vyjížděli po 9 hodině, a protože byl pátek odpoledne, byl velmi hustý provoz s mnoha kamiony. To bylo příčinou, že jsme se po cestě hodně zdrželi a do Svidníku jsme dojeli kolem 22 hod. Po ubytování byla večeře a rychlý spánek, protože druhý den nás čekala cesta na Duklu a okolí.

V sobotu 6. září jsme po 8 hodině vyjeli nejdříve ve Svidníku k památníku Sovětské armády, kde před vojenským historickým muzeem je historická vojenská technika. Pak jsme již vyjeli k památníku na Dukle a pak na rozhlednu. Někteří z účastníků zájezdu mají na hřbitově u Dukelského památníku pochované své příbuzné a zároveň za Volyňské Čechy jsme tam položili kytici.

Informace o Dukle: Dukelský průsmyk

Poté jsme vyjeli směrem k údolí smrti. To je oblast v údolí potoka Kapišovka mezi obcemi Nižná Pisaná a Kapišová kde od 25. do 27. října 1944 se odehrály nejtvrdší boje celé operace na Československé straně. Po prohlídce jsme asi kolem 14:00 hod jeli na oběd a pak do Svidníku do vojenského historického muzea. Po prohlídce jsme se vydali k soše generála L. Svobody a položili tam také kytici. Po té již byl volný program.

Poslední třetí den jsme odjížděli po snídani domů. Naše cesta byla přes Liptovský Mikuláš, kde je pochováno mnoho vojáků československé armády. Také tam mají někteří účastníci zájezdu své příbuzné. U památníku na vrcholu nad Liptovským Mikulášem jsme také položili kytici.

Do Prahy jsme dojeli před devátou hodinou večer. A tak jsme domů odjížděli vlakem v 21:40 hod.

 

Odkaz na fotogaleri: