Vyhlídky a vodopády

16.11.2014 08:08

Dubice - Dubičky
Přes Dubice a Dubičky vede zeleně značená pěší turistická trasa ze Stadic do Dolních Zálezel, kterou v Dubičkách křižuje žlutě značená trasa sledující hřeben podél levého labského břehu. Přes Dubice vedou cyklotrasy č. 3091 a 3092.
Nad Dubicemi se tyčí na severu Dubický kopec (358 m n. m.) a na jihu Výsluní (364 m n. m.), na Výsluní je Doerellova vyhlídka a nedaleko Dubického kopce vyhlídka Mlynářův kámen. Mimo ně byla na návrší mezi Dubicemi a železniční zastávkou Radejčín
Kostelík sv.Barbory
Kostelík byl původně luteránský a později už se psal jako katolický.Je zasvěcen sv.Barboře,která byla patronkou havířů,horníků, socha pochází ze 17.století. Vnitřní zařízení kostela je pozdně gotické a barokní. Kostel byl postavený r. 1579 na místě kde stávala kdysi kaple, později byl zbořen a znovu přestavován.Renesanční štít je dochovaný z r.1589 – 1596.
Doerellova vyhlídka(Výsluní)

byla pojmenována po malíři Ernstu Gustavu Doerellovi, který z tohoto místa zobrazoval romantický výhled na České středohoří. Z Doerellovy vyhlídky je překrásný výhled do údolí Labe, které je nazýváno Branou Čech (Porta Bohemica).Je to přírodní vyhlídka s lavičkou, pojmenované po malíři Gustavu Ernestu Doerellovi, dříve též nazývané Výsluní.
GPS: 50°35'10.476"N, 14°1'18.273"E
Mlynářův kámen
Jedná se o prastaré signalizační místo (hláska). Je zde postavený vysoký železný kříž, u kterého je pamětní deska. Z vyhlídky je kouzelný pohled na údolí Labe a východní část Českého středohoří.
Do kamene s křížem je vepsána německá báseň, která zní: Mír, miluj nádhernou přírodu, miluj jejího stvořitele, miluj svého bližní, jako sebe samého (1914 – 1918 hrdinům vlasti).
GPS: 50°35'42.877"N, 14°1'52.189"E
Vodopád Dubiny
Protože soutěskou nevede žádná cesta, jsou vodopády velmi špatně přístupné.První vodopád se nachází nedaleko od posledních domů Dubice. Má schodovitý charakter a celkovou výšku 2 metry. Další hlavní je asi 8 metrů se náchází doleji. Mezi nimi je ještě jeden 3,5 m. A pod hlavním jsou kaskády.
Moravanský vodopád
leží na Moravanském potoce nad obcí  Dolní Zálezely v romantickém kaňonu, který si vyhloubil Moravanský potok nedaleko osady Moravany. Vodopád má výšku cca 5 metrů. Nad nim pod obci Moravany je soustava 8 metrů kaskád. Pod hlavním je vodopádek v jeskyňce pod balvanem a pak ještě doleji pod kamennou hrází je asi 1,5 m vodopádek.