Vyhlídka Bastei

04.09.2013 22:00

Ve středu 28. srpna pořádal KČT Litoměřice výlet krajinou Rudolfa II, a to kolem Lysé n/L. Já s vnučkou a dalších 8 turistů jsme se vydali vlakem do Německa do stanice Stadt Wehlen. Jeli jsme na společnou jízdenku „Labe – Elbe“ a s tou jsme i přejeli přívozem přes Labe, kde jsme začínali trasu. Šli jsme po červené značce až na Bastei.  Při cestě dolu do Kurort Rathen jsme si zašli na vodopád „Amselloch a pak zpět k přívozu a placeně (80 centů, dítě 60 centů jednosměrně) přejeli na druhou stranu. Někteří vyrazili si prohlédnou makety vláčků s kolejištěm (a budovy nádraží v této oblasti), umístěné na soukromé zahradě.Domů jsme odjížděli v 16:34 h se stejnýmy přestupy jako ráno, a to v Bad Schandau a Děčíně. V Hněvicích jsme byli v 18:17 h.

Celkem jsme našlapali asi 10,5 km

Info :

Kamenný most na Bastei
Na skalisku nad pravým břehem Labe byl v 15. století postaven skalní hrad Neurathen, který měl zlepšit obranu Míšeňska před nájezdy z Čech, zmítaných v té době husitskými a následnými válkami. Tento hrad od západu chránilo několik hlubokých skalních průrev, které ho oddělovaly od hlavního masivu nad pravým břehem mezi obcemi Rathen a Wehlen. Hrad zanikl nejpozději v 16. století, dnes z něj zbývají v podstatě jen otisky ve skalách.
Od konce18. století se v pískovcových skalách Saského Švýcarska začala rozvíjet turistika. Snaha po zpřístupnění nejromantičtějších partií vedla saského krále Friedricha Augusta II. k rozhodnutí o stavbě mostu, který by strže překlenul a umožnil tak přímou cestu z Rathen na vyhlídkové místo Bastei nad někdejším hradem. Most byl postaven v letech 1850–51 a slouží svému účelu dodnes.