Vlastislav-Děkovka-Oltářík-Chrášťany

19.05.2016 07:17

Na výlet 18. 5. naplánovaný Janou Wűnschovou se dostavil téměř neuvěřitelný počet 58 turistů

Zaplnili jsme a možná i přetížili autobus do Vlastislavi – když jsme v obci vystoupili, lze předpokládat, že se vozidlu i řidiči hodně ulevilo. Většina turistů vyšla krátkým stoupáním a dosáhla sporých pozůstatků hradu Skalka.

Já spolu s Alenkou jsme vyšli rovnou na trasu, tak abychom stihli projít oba vrcholy podél ČTT a to vrchol Třešňovka 414 m a Plešivec 477 m. Z Třešňovky jsme přešli přes oplocení obory a po zdolání nejprudšího svahu Plešivce jsme po krásných výhledech sestoupili dolu tak, že jsme se napojili na hlavní skupinu turistů.

V obci Děkovka byl vyhlášen první odpočinek a občerstvení - vyčkali jsme, až se před další cestou celá skupina spojí.

Počasí nám stále přálo, po odbočení na modrých TZ se stoupáním k Oltáříku - 566 m, začali turisté i turistky odkládat svrchní (někteří i spodní) oblečení. Stále nás provázely krásné pohledy do okolní přírody, ale po dosažení hradu se nám naskytl úžasný, téměř dokonale kruhový výhled na krajinu Středohoří a Lounské kopce, vše zasazené do svěží jarní zeleně všech odstínů.

Při sestupu a cestě k Dřemčicím se naše výprava začala dělit – skupina nejvíce trpící žízní zahájila zrychlený přesun do občerstvovny v Podsedicích, hladovějící zamířili do restaurace v Třebívlicích a zbytek odolných turistů došel na rozcestí v Chrášťanech. Odtud jsme odjeli v 13:59 hodin a v Lovosicích celou akci ukončili. Většina turistů ušla asi 8,5 km, někteří si ovšem další kilometry přidali podle svých specifických zájmů.

 

Odkaz na