Vlastislav - Děkovka - Oltářík - Chrášťany

17.12.2015 12:43

Prosincové dni jsou krátké, ale i přesto vyrážíme každou středu na výlet. Tak tomu bylo i tuto středu 16. prosince, kdy jsme dojeli do obce Vlastislav a po ČTZ jsme se vydali směrem k Oltáříku u obce Děkovka.

Počasí je skoro jarní, krajina je bez sněhu a teploty se pohybuji od dvou do deseti stupňů. Je škoda, že jeden den je slunečno a pak druhý den je mlhavé a sychravé podnebí, tak jako to měla tuto středu naše skupinka šestnácti turistů, kde jednu třetinu tvořili muži.

Z Vlastislavi jsme, jak jsem napsal, vyšli po červené přes potok „Modla“, kde se dvě turistky rozhodli prozkoumat horní tok s vodárnou či prameništěm. Mi ostatní jsme pokračovali kolem samoty Chrastná a po cestě ve zpětném pohledu, jsme si mohli prohlédnout vršek  „Na šancích“ kde bývalo slovanského hradiště z 9. stol., a podle pověsti založeno luckým knížetem Vlastislavem. Tento vršek je nad obcí Vlastislav.

Většinou na naší trase byla cesta blátivá, ale zase né tolik abychom neprošli. Pod Hrádkem – Oltářík jsme většina pokračovali dál po modré k obci Dřemčice, ale na půl cesty jsme se vydali po neznačené cestě do Chrášťan. Na Oltářík jako první dorazil Honza V. a po něm skupinka šesti turistů. Ty nás postupně v obci Chrášťany došli. Proto že jsme mněli asi hodinu do odjezdu autobusu směr Lovosice, tak jsme pokračovali polní cestou do Podsedic.

Celkem jsme ušli asi 11 km domů jsme odjížděli v 13:25 hod.