Verneřice-StrážnýVrch-HorníPolice

29.05.2014 21:17

Ve středu 28. května 2014 jsme se sešli ve vlaku v počtu jen tří turistů. Vydali jsme se na trasu z Verneřic. Odjez vlaku ze Štětí byl v 8:28 hod. S tím, že dojedeme přes Střekov do Velké Března a tam budeme pokračovat autobusem do Verneřic.

První problém nastal velkým zpožděním rychlíku od Lysé n/L. To bylo zpočátku ve Štětí jen 10 min, ale po trase vlak do Litoměřic vytvořil asi 40 min. Tak že jsem vystoupil v Litoměřicích a paní pokladní byla velmi milá a hodná a dosáhla toho, že i mně bylo jízdné vráceno.

Do Lovečkovic jsme pokračovali autobusem v 10:16 hod. Z Lovečkovic nám již do Verneřic nejel žádný spoj a tak nastoupila taktika stopování. V obci byl rozvozový mikrobus se zeleninou a pan řidič nám slíbil, že nás do Verneřic doveze. A tak se i stalo.

Vydali jsme se přes obec Verneřice, Loučky až kolem odbočky k Bobřím vodopádům. Dál jsme pokračovali do Velké Javorské a pak po ZTZ dál. Je to tam špatně značené a jeden rozcestník na místě Havraní Vrch – 578 m n. m. je ukrytý pod větvemi rozložitého stromu. Z toho místa jsme pak klesali dolů až k zaniklé osadě „Havraní“, kde byla MTZ – odbočka na Strážný Vrch – 601 m m. n.

Sice počasí nám nepřálo, okolí rozhledny bylo v mlžném oparu anebo i nízko ležících mracích.

Dolů jsme sestoupili zpět po MTZ a pak po ZTZ až do Horní Police. Restaurace – Hubert byla zavřená, nevím proč?, a tak jsme se občerstvili v restauraci Kovárna. Vlakem domů jsme místo přes Českou Lípu pokračovali přes Děčín a to v 16:43 hod, s přípojem v Děčíně na rychlík směr Lovosice, Hněvice a dál.

Celkem jsme ušli 13 km.

Odkaz na fotogalerii: