Verneřice - Bobří soutěska - Vísecká rychta

17.07.2013 22:00

Verneřice - Velká trhová obec prvně zmíněna r. 1384, na město povýšena r. 1522, status města obnoven r. 2006, v 18. stol. rozvoj řemesel.
Na náměstí goticko-renes. kostel sv. Anny z r. 1563, barokně upraven r. 1711.Empírové domy.
 

Bobří soutěska - Stinné údolí vzniklo erozní činností v čedičovém podloží, vytvořeném od západu přitékajícím Bobřím potokem. Důvodem ochrany je ukázka zpětné eroze v čedičovém tělesu. Jsou zde dva vodopády. Menší pěnivý vytéká z pukliny v čedičové skále pod troskami Čertova mlýna, vysoký jen 2 metry, široký čtyři metry. Nedaleko od něj je další vodopád vysoký 6 metrů, není však tak mohutný. Celé údolí je zarostlé lesem, je zde mnoho i vzácných květin (např. růže alpská), i živočichů (např. skorec vodní, konipas horský). I když je v létě Bobří soutěska lidmi zřejmě dost navštěvovaná, přesto krajina působí jako nedotčená a neporušená.
Bobří potok - Pramení pod Bukovou horou ve výšce 607 m. n.m, napájí cestou soustavu Holanských rybníků a končí v Novozámeckém rybníku nedaleko obce Zahrádky na Českolipsku. Délka toku 28,1 km
 

Vísecká rychta - Pro svou mimořádnou kulturní hodnotu byla Vísecká rychta zařazena mezi památky I. kategorie a po mnohaleté rekonstrukci zchátralého objektu zpřístupněna veřejnosti expozicí severočeské lidové architektury, jejímž představitelem sama rychta bezesporu je. Objekt byl naposledy trvale obýván v poválečných letech, později ho ke svým účelům využívalo JZD. Po rozsáhlé rekonstrukci zde byla v r. 1986 zpřístupněna expozice zaměřená na vývoj lidové architektury a bydlení v severních Čechách.
V současné době je značná část expozice věnovaná ukázkám malovaného nábytku z období od konce 18. do poloviny 19. stol. Představena je nejen běžná produkce nábytkářských dílen, ale i unikátní soubor výpravného selského nábytku movitějších vesnických vrstev. Nejstarší vystavená skříň pochází z r. 1761.