Vedl Vašek Hrubý

14.10.2021 16:38

text - Vašek Hrubý   7 km  31 účastníků  počasí střídavě slunečno a pod mrakem, teplota od 3 do 8 stupňů

Kamenický Šenov je proslulé sklářské město, položené v překrásné kopcovité krajině na pomezí Lužických hor a Českého středohoří. Rozkládá se ve strmém údolí Šenovského potoka. Město je spojováno se slavnou tradicí výroby skleněných svítidel, která jej proslavila i daleko za hranicemi naší země. Obec je zajímavá i z turistického hlediska, proto se ve středu 13. 10. 2021 31 turistů z Litoměřic vydalo na výlet, prozkoumat nádhernou přírodu v okolí Kamenického Šenova i  Lužických hor. Autobus nás vysadil uprostřed města poblíž hlavní silnice a naší první zastávkou byl barokní kostel svatého Jana Křtitele, který stojí na místě staršího dřevěného kostelíka. Před kostelem nás zaujal 8 m vysoký památník z čedičových sloupů, slavnostně odhalený 23. června 1912 místním Spolkem válečných veteránů k poctě císaře Františka Josefa I. V ulicích města jsme obdivovali pozoruhodné zděné i dřevěné domy s mansardovými střechami, pocházejících z konce 18. a 1. poloviny 19. století, z nichž některé mají zdobené kamenné vstupní portály. Další zastávkou vydatný pramen Žába, který v roce 1931 upravil sochař Rudolf Liebisch. Malé prostranství s lavičkami je ohraničené zídkou z šestibokých čedičových sloupků, mezi nimiž voda vytéká z tlamy kamenné žáby. O kousek níž je druhý vývěr v podobě kamenné hlavy.

Na dolním konci města v malebném lesním zákoutí pod skalnatým svahem Stráže stojí půvabný dřevěný odpočinkový altán, kde jsme se zastavili na svačinu. Altán se nachází u křížové cesty, nedaleko místního venkovního koupaliště. Historická křížová cesta na úpatí kopce Stráž je zakončena Kaplí Božího hrobu.

Další cesta směrem na Dolní Kamenici vedla lesními značenými i neznačenými cestami. Zde nám nostalgická podzimní příroda ukázala všechny své divy, ať již mohutné buky, barvící se do krásných podzimních barev, kontrastně se vyjímající zelené smrky a borovice, ale také klid a podzimní nostalgii.

Jako kdyby nám příroda chtěla nahradit chladné a místy i mrazivé ráno, vykouklo zpoza mraků sluníčko. Cestou nás doprovázeli nejen krásy přírody ale i zničené historické památky. Jednou z nich byla i zbořena Fuchsova vila v České Kamenici.

Posledním našim zastavením byla pověstmi opředená Hrnčířská skála a výklenková kaplička.

V Horní Kamenici byl již volný program, někteří odjeli ke svým domovům, ostatní se ještě zastavili ve vyhlášené kavárně a cukrárně Martin.