Turnov - Zaholice - Klokočské průchody - Rotštejn - Loktuše

23.05.2013 17:50

Na středeční výlet 22. května 2013 jsem se rozhodl jet do Turnova a projít trasu přes Klokočské skály. Ráno jsem s manželkou Jiřinou, sešel na nádraží ve Štětí s Blážou Č. a Božkou S. Vyjížděli jsme v 7:29 h a společně dojeli rychlíky až do Turnova.

Tam jsme začali cestu z vlakového nádraží na náměstí pěšky v délce asi 1,5 km. Po cestě jsme nejen minuli mnoho zajímavých obchůdků, ale některé také navštívili.

Na náměstí Českého ráje jsme si prohlédli památky, k jehož dominantám patří budova radnice z roku 1526, novorenesančně přestavěná roku 1894 a v těsné blízkosti náměstí barokní kostel svatého Mikuláše. Navštívili jsme informační centrum, kde jsme získali mnoho inf. materiálu. Pak jsme se vydali ul. Skálovou a navštívili Muzeum Českého ráje. Jsou tam umístěny unikátní expozice drahých kamenů a šperků. K nejznámějším exponátům patří panoramatický obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou, který je největším obrazem Mikoláše Alše o rozměrech 8,5 x 10 m.

Značky nás dále vedli Skálovou ulicí kolem Pacltovy hutě (dnes vinárna) a šperkařské školy (dnes SUPŠ) na okraj Metelkových sadů, kde jsme odbočili vpravo po červené. Po průchodu sady jsme vyšli kolem pramenu Boží voda na silnici a stále po červené značce dorazili do Záholic. Během cesty krásnou krajinou a lesem jsme odbočili na vyhlídku Zdenčina skála, která umožňuje překrásný pohled do údolí Jizery. Po cestě se nám otvírali vyhlídky jak na Dlaskův statek, tak na druhou stranu, na Hrubou skálu nebo hrad Trosky.

Naše trasa pokračuje stále po červené značce kolem pseudokrasových závrtů po samém okraji skalní plošiny, kde často uvidíte zaoblené skalní útvary, kterým se zde říká sloní hřbety. Výhledy jsou zde jak na Klokočí, tak na Loktuši. Nad Klokočskými průchody jsme narazili na rozcestí se žlutou turistickou značkou, po které jsme pokračovali dál až na zříceninu hradu Rotštejn založený  v pol. 13. století pány z Hruštice, zakladateli města Turnova. Dodnes se z hradu dochovalo pouze torzo paláce (částečně zděné a částečně vtesané do bloků pískovcových skal) a tzv. sklepy při úpatí skal – v těchto sklepích se za 30leté války ukrývali lidé, kteří je postupně přebudovali na usedlosti s chlévy; prostory využívali vesničané až do roku 1926. Jeden z hradních bloků se objevil v pohádce S čerty nejsou žerty jako vstup do pekla. Pro hrad je typická skalní věž Brána s oknem.
Od hradu sestoupíte opět po žluté značce do osady Rotštejn, kde půjdete kolem lidové plastiky Jana Nepomuckého z 18. století, která je umístěna ve skalním výklenku.

Po žluté jsme dorazili po pěšině, která vede údolíčkem, na křižovatku Na Špici, kde jsme již museli dobíhat tak, abychom stihli přijíždějící autobus do Turnova. Tam jsme také mněli čas asi jenom 20 min a hned jsme odjížděli přes Všetaty domů. Kam jsme dojeli v 16:27 h. Celá trasa měřila 10,6 km.