Turnov-Hlavatice-Valdštejn-arboretum-Hrubá Skála-Sedmihorky

14.08.2019 19:46

Ve středu 14. srpna jsme se sešli v počtu 37 turistů. A vlakem v 7:12 hod z Litoměřic-město jsme dojeli do Turnova-město. Tam byl začátek naší cesty velmi krásnou krajinou Českého ráje.  Jednalo se o Hrubosklasko.

Od zastávky jsme se vydali po ČTZ sice do kopečka, ale s velkým elánem zdolat tu to první část trasy a pak již jít pohodově, buď po rovině anebo z kopce dolů.

První zastávka byla u krásné rozhledničky Hlavatice. Od této zastávky jsme se mírně rozdělili. A to tak, že někdo šel pomalu a tak vyrazil s předstihem. Ostatní je došli v dalším mezi zastavením a to u hradu Valdštejn. Tam jsme si dali delší přestávku.

Naše kroky stále sledovali vrcholovou trasu ČTZ s mnoha výhledy na úchvatné skalní scenérie. Byla to např. vyhlídka „U Lvíčka“ anebo „vyhlídka na Kapelu“. Bez dalších mimořádně delších zastávek jsme došli přes arboretum Bukovina k zámku Hrubá Skála, který slouží jako hotel.

Z prostoru u Hrubé Skály jsme vstoupili do Myší díry a po MTZ jsme se vydali do Sedmihorek. Lázně již velmi dlouhou dobu nejsou v provozu a náš čas nás tlačil ke svižné chůzi. A to proto, abychom stihli spojeni v 14:14 hod přes Turnov domů.

Počasí po celou dobu bylo velmi krásné – slunečné. Mi jsme pochodovali většinou po korunami stromů.

Na trase jsme ušli asi 9 km.

 

Info:Hlavatice Info:Valdštejn Info: Sedmihorky  

    foto J.Nerad + E.Maňhalová