Tupadly-Slavín den otevřených dveří

11.06.2018 07:19

Na kopci nad obcí Tupadly bývala tvrz Kostelec, zničená za třicetileté války. Na tom místě se rozhodl podnikatel Veith postavit monumentální stavbu „Slavín“.

Děním osudu se tato stavba dostala do vlastnictví buddhistického centra Samadhi. Toto meditační centrum umožňuje jednou ročně prohlídku Slavína.

Letos v roce 2018 tento den nastal 2. června. Chtěl jsem toto místo navštívit, a tak jsem se rozhodl, že před odjezdem do Polska k Mazurským jezerům, tam zajedu autem. Společně s námi tam jela i Bláža Č.

Po příjezdu jsme auto nechali těsně pod Slavínem, a asi byla možnost zajet až do areálu společnosti kde bylo parkoviště pro hosty.

Samotná věž není přístupná, ale obyvatelné části budov (mimo soukromých místností) byly přístupné. Ostatní parkové či lesní prostory byly protkány cestičkami, lavičkami a upravenými místy. Ta byla určena k meditacím. Procházet anebo spočinout ve skalních zákoutích se dá na velmi dlouhou dobu. Vše bylo upraveno, cestičky uhrabané, ale vše v duchu přírody a bez hrubého násilí.

Velice se nám tam, v tomto tichém koutu krajiny, líbilo.

Informace o Slavínu u Tupadel