Trojmezí - Hrádek - Grabštejn

24.10.2021 14:03

text Jana Wünschová

O tzv. Závěrečný výlet byl mimořádný zájem a tak z Litoměřic nakonec vyjížděly směr Hrádek n. N. dva autobusy a původní trasa se musela vzájemně prohodit vzhledem k návštěvě hradu Grabštejn.
Účastníci prvního busu po desáté hod. vystoupili nejprve u tzv. Trojzemí na hranici průsečníků tří zemí - Česka, Polska a Německa. Zde nezbytné foto a procházka tímto územím. Dále jsme pokračovali po krásné cyklotrase podél Lužické Nisy směrem ke Hrádku n. N. Na chvíli jsme odbočili k mokřadům u jezera Kristýna a prošli se po haťových chodníčcích. Poté jsme došli ke Kristýně a obdivovali jezero s jeho plážemi, které se celé lesklo v paprscích ještě podzimního slunce. Do Hrádku to byl pak již jen kousek, celá trasa měřila 5 km, kterou jsme prošli s mnoha zastaveními a v pohodě, protože nebylo proč spěchat. Do Hrádku jsme došli kolem dvanácté hodiny, kde byla možnost se naobědvat, jít do kavárny, či si prohlédnout městečko. Poté jsme odjeli ke hradu Grabštejn, kde byla objednána prohlídka interiéru. Další a poslední zastavení naší skupiny bylo u Bílých (tzv. Sloních) kamenů v Jitravě. Ty nás přímo nadchly svou bílou a monumentání krásou. A pak již jen odjezd domů. (J.W)

Druhá skupina začala své putování přesně naopak. Nejprve zastavení na hradě Grabštejn, poté u Trojzemí, pak Hrádek n. N. A vzhledem k dostatečné časové rezervě účastníci navštívili ještě nádherný areál sklárny litoměřického rodáka J.Pačinka v Kunraticích u Cvikova a mohli tak v jeho zahradě obdivovat fantaskní výtvory místních sklářů. Následovala ještě komentovaná prohlídka bohatě vyzdobeného kostela, jehož nejkrásnějšímí ozdobami jsou oltář a korunovační klenoty. Vše samozřejmě ze skla. Cesta do Litoměřic proběhla bez problémů, takže se všichni účastníci Závěrečného výletu dostali do svých domovů včas.(I.J.)

Závěr: Výlet i přes složitou organizaci se vydařil a to i díky všech zúčastněných, byl pestrý, spojení - poznávání i pohyb v přírodě, počasí v této pozdní podzimní době dobré, i sluníčko účastníky políbilo...