Text výletu na NS-Zákupy

21.08.2021 19:46

Text a vedení výleu - Václav Hrubý

Na úpatí severních vrcholků Ralské pahorkatiny a na toku řeky Svitavky se rozkládá městečko Zákupy, které se ve středu 18. 8. 2021 stalo cílem výletu čtyřiceti osmi litoměřických turistů a šesti Sojčat TOM Žitenice.

Vlak nás vysadil na zastávce Božíkov, což je vesnička na březích Svitávky, od roku 1964 administrativně i osídlením spojená s městem Zákupy. Po seznámení se základními informacemi o navštívených místech jsme se vydali k první zastávce, kterou byl kostel svatého Fabiána a Šebestiána. Kostel pochází z let 1550 – 1562 a je mohutné stavby. Zdoben je presbytářem s patrovými přístavky. Postaven byl v pseudogotickém slohu. V hrobce před oltářem je pohřbeno 23 příslušníků rodu Berků z Dubé a také velkovévodkyně Anna Marie Františka z Toskány s manželem.

Další zastávkou byl Morový sloup na náměstí. Sousoší Nejsvětější Trojice je barokní sousoší z roku 1708 na náměstí Svobody. Je označován za jednu z nejkrásnějších a nejvýstavnějších památek města, a je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Pak již naše kroky směřovaly k Naučné stezce, která nás provedla po místech historicky, přírodně i architektonicky zajímavými. Celková délka je necelých 10 km. Začali jsme u  torza kláštera řádu Kapucínů, následovala Kaplička sv. Petra, meandry říčky Svitavky, a Ovčácká kaplička z roku 1645.

Dalším zastavení byly Kamenické prameny. Pramen Tří Svatých, Dívčí pramen, Jakubův pramen, památník objevitele pramenů Jacoba Kleina. U pramene Tří svatých jsme si načerpali lahodnou vodu. Pokračovali jsme k Mariánskému sloupu, Kamennému srdci a památníku svatého Václava v Kamenici.

Putování jsme zakončili u památníku osobností profesorského sboru na lesnické škole Zákupy.

Pak již opět v Zákupech, kde byl volný program, který někteří turisté využili k pohodové procházce přes Anglický park a francouzskou zahradu zámku, někdo dal přednost doplnění tekutin v restauraci.

Nakonec jsme se všichni opět všichni sešli na nádraží v Božíkově a po chvíli čekání odjeli směrem k domovu.