Terchová-Malá Fatra

17.09.2019 21:12

7. 9. 2019        1.den   sobota

Ráno odjezd z Litoměřic v 6:00 hod od soudu. Na místo nás dovezla Kateřina spolu jeli i manželé Horkých. Cesta po D8 byla bez problémů a také Prahu jsme projeli dobře. Na dálnici D1 bylo několik zúžených míst, ale stále jsme jeli a byli v pohybu.

Zastávka byla v Buchlovicích, ale současně nám i trochu pršelo. Po příjezdu do Terchové nás autobus vyvezl až k mostu přes říčku Varínka, ulice Družstevná.

Se zavazadly jsme došli k penzionu a po kontaktování pana Ďurka jsme se ubytovali.

8. 9. 2019        2.den   neděle

První den jsem si naplánoval trasu na Mravenečník (992 m) na který jsme se vydali po MTZ přes rozhledu Terchovské srdce na vrcholu Oblaz (608 m). I když bylo trochu blátivo na vrchol jsme došli celkem dobře. Tam bylo focení a občerstvení. Horší to bylo dolu, kde jsem vybral neznačenou cestu, která někde v polovině končila a mi museli jit z kopce cestou necestou. Nakonec vše dopadlo dobře, Narazili jsme na vysekanou pěšinu, po které jsme došli na původní cestu a pak na turistickou značenou cestu ZTZ.

Po ní jsme došli, až do obce Vyšné Kamence kde jsme před návratem autobusem do Terchové stihli v restauraci U Zbojníka si dát jedno osvěžující pivečko.

9. 9. 2019         3.den   pondělí

V pondělí nás čekal bus výlet a projížďka pltěmi po Váhu. Počasí hrozilo deštěm, ale celá sedmikilometrová plavba s milými a vtipnými plťaři byla v pohodě bez deště. Jen jsme vystoupili, spustil se liják. Přesto se většina vydala ještě ke hradu Strečno, někteří i na jeho prohlídku. Poté jsme odjeli do Žiliny, déšť se zmírnil a tak se dalo i projít jejími uličkami i náměstím. Ti, kteří zůstali u Budatínského hradu a šli na prohlídku, ani nevěděli, že prší.

10. 9. 2019         4.den   úterý

Na tento den jsme se dohodli, že se pokusíme dojít na Malý Rozsutec. Ráno jsme sice vyjeli později, protože jiný spoj nejede a pěšky již z Terchové jsme nechtěli jít. Autobus odjížděl v 9:30 hod a na zastávku B. Potok h.Diery jsme dojeli za chviličku a pak jsme se vydali přes Jánošíkové diery - dolní a pak horní.

Šli jsme po MTZ a pak po ZTZ. Na vrcholu na hraně Malého Rozsutce jsme zjistili, že časově bychom to nestihli a tak jsme se ve dvou (s Drahuškou) vydali zpět až do obce Štefánova. Tam jsme stihli poslední autobus v 17:01 hod do Terchové.

11. 9. 2019         5.den   středa

Odjeli jsme naším busem směr Stará Bystrica. Zde jsme se zastavili a prohlédli si unikátní první Slovenský orloj, dále jsme odjeli do Nové Bystrice, kde jsme navštívili Museum kysucké dědiny, někdo se projel místní železnicí, která v minulosti svážela kmeny stromů. Cestou zpět skupinka turistů vystoupila a přes namáhavý výstup a sestup došla pěšky do Terchové. Ostatní se svezli busem zpět.

12. 9. 2019         6.den  čtvrtek

Tento den nás autobus dovezl do Vrátné, až k lanovce. Tam jsme vyjeli za jízdenku v ceně 10 euro. Jízdenka byla pro seniory a zpáteční.

Na vrcholu jsme se vydali na Chleb (1647 m). Počasí a výhledy byly opravdu vynikající. Z vrcholu Chleb jsme sešli na chatu pod Chlebom. Tam bylo občerstvení a pak pohodlnou cestou zpět k lanovce. Dolu jsme sjížděli v 13:00 hod a hned jsme stihli autobus do Terchové.

13.9.2019         7.den   pátek

Poslední den v Terchové jsme trávili již jen odjezdem a to v 8:30 hod. Trasa byla do Slavkova u Brna kde jsme navštívili zámek Slavkov - Austerlitz. A pak též na slavné bojště. Dojeli jsme do obce Prace a navštívili jsme památník Mohyla míru.

Další cesta pokračovala přes Bílé Karpaty, a ve Starém Hrozenkově jsme překročili hranici do Čech. Od Brna po dálnici D1 byla jízda, i když občas zpomalená, ale stále průběžná.

Domů do Štětí jsme dojeli v 19:00 hod.