Svor-Cvikov-Milštejn-Naděje-Travniky

20.07.2016 07:40

Podle plánu byl na středu 20. července naplánován výlet do Lužických hor. Vede to Vašek Červinka, a podle něj je trasa mírně náročná a v délce asi 12 km.

Ráno jsme vyjížděli z Litoměřic horní do Svoru. Na nádraží nás vystoupilo 34 turistek a turistů. Jenže po přesunu na BUS zastávku jsme asi po 20 min jsme se dozvěděli, že autobus, který vyjíždí z Ústí n/L má technickou poruchu a tím asi jednu hodinu zpoždění.

Plán trasy Vašek operativně změnil a šli jsme danou trasu v podstatě obráceně.  Vyšli jsme podél hlavní silnice do Cvikova, a pak jsme po ČTZ došli k „Martinovu údolí“ a dál po ŽTZ k léčebně TBC a respiračních chorob, kde jsme po lesních a turisticky neznačených cestách došli až ke zřícenině hradu Milštejn. Tam byla pauza na odpočinek a svačinku. Je tam velmi zajímavá skalní brána a studánka zvaná Stříbrná.

Informace o zajimávých místech na trase : Info Cvikov

Již na začátku se některé turistky vydaly na jinou trasu a zde za Milštejnem jsme se také rozdělili. Já jsem byl rozhodnut vystoupat na vrchol „Suchého vrchu – 638 m a 641 m“, se mnou se vydalo ještě pár turistů. Ve třech jsme překonali náročný vrchol a sestoupili k ledové jeskyni.

Ostatní turisté pokračovali po ČTZ až k údolní nádrži Naděje a pak do restaurace „Pod přehradou“. Tam jsme je dohonili a společně jsme se tam občerstvili. Tato restaurace je v části zvané Hamr. Vzhledem k většímu časovému skluzu jsme se rozhodli dál pokračovat přes obec Naděje do obce Trávník, kde jsme počkali na autobus do Svoru. Většina nás odjížděla v 17:48 hod do Č.Lípy . Dále pak do Litoměřic, kam jsme dojeli v 19:38 hod.

Na trase jsme ušli asi 13 Km.

 

Odkaz na