Skalka-Husa-Hvězda-Strané-Blíževedly

25.06.2015 20:03

Na plánovaný výlet ve středu 24. června se vydalo 32 turistů a jeden pejsek. Současně s námi vyjížděli tři cyklisti na kratší trasu do Štětí a Litoměřic.

Naše skupina přijela do Blíževedel, kde jsme hned pospíchali na autobus, který nás dovezl na Skalku, a to až do středu obce.

Po informaci o trase kudy půjdeme, jsme se za mírného mrholeni vydali k památné lípě u křížku. Tam jsme se celá skupina vyfotili a vydali se směrem po ČTZ ke skalnímu útvaru „Husa“.

U tzv. památníku Járy Cimrmana jsme posvačili a vydali se, sice trochu krkolomnou cestou z kopce a po ZTZ do Vlhošťského dolu a do obce Hvězda.

Obě obce, jak Skalka, tak i Hvězda jsou známé lidovými hrázděnými a roubenými chalupami. Po průchodu obcí jsme přes mírný vršek znovu sestupovali až na úroveň Litického potoka. Podél tohoto potoku vede turistická trasa (i když jsem zaznamenal, že v jednom místě bude přerušena ele. ohradníkem).  Přes obec Strané s velkým hospodářským dvorem jsme došli do Blíževedel a většina po občerstvení v restauraci u kostela, odjela v 15:00 h domů.

Celkem jsme ušli 11 km.

 

Odkaz na fotogalerii: