Růžová1-Růžovský vrch-Srbská Kamenice

28.11.2015 11:49

Malá skupinka turistů jsme se dohodli na trase k tzv. „Děčínské Fudžijamě“ to Růžovský vrch v Lužických horách, poblíž Srbské kamenice. Dohodli jsme se na pátku 27. listopadu.

Ráno jsme vyjížděli brzo a to z Litoměřic v 6:40 h a z Hněvic 6:30 h. Počasí, které v minulých dnech bylo skoro vždy přes noc a k ránu mrazivé a to i několik stupňů pod nulou, se tento dnešní den trochu umoudřilo a dopoledne byla teplota kolem tří stupňů nad nulou. Jenže byla také nízká oblačnost a většina kraje byla až do poledne zahalena mlžným oparem.

Informace o trase : Růžová-Růžák-Srb.Kamenice

Mi jsme dojeli přes Děčín do obce Růžová 1, kde jsme si zběžně prohlédli obec a hned jsme pokračovali po ŽTZ směrem k Růžáku. Vrchol byl zahalen do mlžného oparu a ve svahu nás po cestě vzhůru vítal zasněžený terén. Na vrcholu kde kdysi stávala rozhledna a byla tam restaurace, jsou dnes jen zbytky a ruiny. Tam jsme posvačili a pak stále po žluté jsme pokračovali do Srbské Kamenice. Je to krásná a upravená obec, kde jsou minimálně tři restaurace. Nejdříve jsme došli ke kostelu sv.Václava . Tam nám správce farnosti otevřel kostel a tak jsme měli malou soukromou prohlídku velmi hezkého kostela. Po cestě dolu jsme si prohlédli starý hřbitov a skončili jsme dole v restauraci „Ve starém krámě“. Do odjezdu autobusu v 12:43 h jsme měli dost času posedět u kávy anebo pivečka.

Na trase jsme ušli asi 9 km a v Děčíně jsme stihli rychlík v 13:24 h, takže jsme domu dojeli brzo.

Odkaz na