Roztoky Žalov - Levý Hradec - Roztoky u Prahy

08.10.2014 22:06

Ve středu 8. října vedla trasu výletu Marta Br. do Roztok-Žalov.

Ráno byla mlha a po cestě na nádraží nám mrholilo. Předpověď meteorologů byla, že déšť během dopoledne ustane. Z Hněvic jsme vyjížděli ráno v 8:58 hod, v počtu osmi turistů. Ve vlaku jsme se sešli s ostatními, kteří přijížděli od Litoměřic. Cesta vlakem nám rychle utekla až na malé zpoždění v Kralupech n/V.

Po vystoupení v Roztokách-Žalov nás Marta informovala o trase a pak jsme se již vydali do kopce na vrcholek nad Vltavou, kde je akropole Levý Hradec. Celkem nás přijelo 40 turistů a jeden pejsek. Tam nás již čekal pan průvodce. Zaplatili jsme mu 20 Kč za jeho průvodcovskou službu. A pak jsme se vydali podél valů bývalého hradiště ke kostelu sv. Klimenta a po celou cestu nám průvodce obsáhle vyprávěl o historii a  současnosti tohoto historického místa.

Informace o trase : Levý Hradec - Roztoky

V průběhu prohlídky jak okolí, tak i kostela s hřbitovem začalo vykukovat sluníčko a turisté postupně začali odkládat svrchní oděvy. Po odchodu z hradiště a po doptání místního obyvatele, jsme se vydali přes vrchol obce Roztoky, směrem k nádraží a zámku. Po cestě jsme zašli do restaurace „Na Vrškách“. Kde jsme se občerstvili a většina vyrazila hned dolů k zámku. Tam je letos otevřené muzeum. To bylo od záplav v roce 2002 zavřené.

Prohlédli jsme si okolí zámku s parkem a také údolí kolem Únětického potoka zvané „Tiché údolí“. Tam na konci je torzo vyhořelého hotelu Maxmilánka. Což bývala kdysi v minulosti výletní restaurace v rakousko-švýcarském stylu postavená před r. 1896. Možná by to byla krásná procházka až do Únětic, kde se po této trase nachází několik původních mlýnů. Nás ale tlačil čas a tak jsme se vrátili na nádraží, kde již čekala většina turistů ze skupiny.

Celkem jsme ušli 8,5 km a domů jsme odjížděli v 14:55 hod.

 

Odkaz na fotogalerii: