Roztoky -Tiché údolí - Unětice

17.01.2015 20:00

Sobota 17. ledna ráno nás přivítala drobným mrholením, které v podstatě vydrželo celý den. I přesto se naše malá skupinka turistů v počtu 10 členů vydala na výlet. Ten obnášel nejenom procházku z Roztok u Prahy do Únětic, a pak do Statenic, ale i návštěvu Únětického pivovaru, kde v sobotu a neděli probíhaly zabijačkové hody.

Ráno jsme vyjížděli v 8:58 hod z Hněvic osobním vlakem do Roztok u Prahy. Tam jsme se vydali kolem Únětického potoka – Tichým údolím, sice ze začátku ne po turistické trase, protože již uvedeným mrholením, tam bylo blátivo. A tak jsme si prohlédli okolní vily a památné stromy. Dál po trase za Roztokami jsme již šli po MTZ až do Únětic. Podél potoka jsme si prohlédli všechny tři bývalé mlýny, ale na Alšovu vyhlídku, vzhledem k špatnému počasí nikdo nešel.

Informace o trase: Tiché údolí-Unětice-Statenice

Do Únětického pivovaru jsme dorazili před polednem a v 12:00 h nás čekala prohlídka pivovaru. Výklad o pivovaru nám přednesl samotný majitel pan Štěpán Tkadlec. Než došlo k prohlídce stačila většina turistů zdolat alespoň jedno malé pivo. Po prohlídce následoval oběd v restauraci a někdo se občerstvil ve stodole, kde probíhaly zabijačkové hody.

Kolem druhé hodiny jsme se vydali přes obec Černý vůl, do Statenic. Sice s plným žaludkem a nějakých tím pivečkem, se nám šlo pomalu. Přesto po malém bloudění v Statenicích, jsme kolem tři čtvrtě na tři odjížděli přes Velké Přílepy do Roztok u Prahy a pak vlakem v 16:55 h do Kralup n/V, kde byl přestup na rychlík a pak domů.

Ušli jsme celkem 10 km.