Rozkvetlé sněženky v Dobříni

09.03.2013 15:40

Dnešní sobota 9. března je sice od rána pošmourná, a přes noc místy spadlo pár kapek deště, ale skupina turistů z TK Štětí se i přesto vydala z železniční stanice Hněvice v počtu třinácti turistek a turistů vlakem v 8:55 h do Dobříně na sněženky.

Hned ve stanici Dobříň jsme se potkali se Slávkem Č. a Věrou K. Od závor jsme si prohlédli vilu Bena Kabáta, kde také pobývala, vloni zemřelá v 99 letech Zita Kabátová.

Pokračovali jsme obcí k empírovému rodnému domu Josefa Hory – básníka. Po fotografování jsme pokračovali uličkou „ V zátiší“ k Dobříňskému háji – PP, kam byl naplánovaný výlet k prohlídce rozkvetlých sněženek. A opravdu celý háj se bělal květy sněženek, mezi kterými ani nešlo vybrat ten nejlepší a nejkrásnější trs rozkvetlých sněženek. Prošli jsme na konec, prohlédli si památné letní duby a na bývalém přívozu nám pan Mirek Pl. udělal malý historický výklad o polabské lokalitě mezi Roudnicí a Štětím, o přívozu a kopci Sovice.

Dále jsme pokračovali podél Labe do Kozlovic a pak po silnici do Záluží, kde někteří odcestovali vlakem.  Z celkového počtu patnácti nás do Račic a do Štětí pokračovalo osm. Věrka se vydala svou cestou kolem Račického kanálu. Mi ostatní jsme skončili v hotelu Praha na obědě, a pak domů.

Trasa měřila 10,5 km.