rotunda sv.kateriny

07.08.2016 12:55

Rotunda sv.Kateřiny

Rotunda je jedinou románskou stavbou dochovanou ve východních Čechách. 
Pozdně románská kaple byla postavena v 1. polovině 13. století. V průběhu staletí byla často opravována a přestavována. V 16. století získala polodřevěnou zvonici. 
Každoročně se zde v listopadu na svátek sv. Kateřiny koná Jabkancová pouť. Při ní se pečou sladké bramborové placky plněné tvarohem, kterým se říká jabkance.

Bývalá kostnice

Rotunda byla vystavěna v centru tehdejší osady nad pravým břehem řeky Třebovky. Podrobnosti jejího vzniku nejsou zcela jasné a původ rotundy je proto opředen řadou pověstí. Místní nazývají rotundu familiárně „Kostelíček“. Faktem zůstává, že rotunda sv. Kateřiny je nejstarší stavbou ve městě a navíc také jedinou dochovanou románskou rotundou v oblasti východních  Čech. Během své dlouhé existence byla mnohokrát opravována a přestavována a například v 16. století byla doplněna zvonicí, jež slouží jako brána do prostoru kolem rotundy. V roce 1746 byly před západní i jižní vstup přistavěny dřevěné předsíně, které sloužily k úschově pohřebních potřeb a náčiní a přistavěna byla rovněž kostnice k ukládání kostí ze starých a rušených hrobů. Přístup umožňovala nově vybudovaná sakristie nad kostnicí.


Při prohlídce tohoto ojedinělého místa můžete na konzolách dvou žeber spatřit lidské tváře. Údajně jedna z nich patří donátorovi kaple, tedy tomu, kdo ji vlastním nákladem nechal vybudovat, druhá pak jejímu staviteli.

Celému interiéru dominuje oltář, v jehož centru je umístěna pozdně gotická plastika patronky kaple sv. Kateřiny od neznámého autora.
 
 
Při prohlídce tohoto ojedinělého místa můžete na konzolách dvou žeber spatřit lidské tváře. Údajně jedna z nich patří donátorovi kaple, tedy tomu, kdo ji vlastním nákladem nechal vybudovat, druhá pak jejímu staviteli. Rotunda byla vystavěna v centru tehdejší osady nad pravým břehem řeky Třebovky. Podrobnosti jejího vzniku nejsou zcela jasné a původ rotundy je proto opředen řadou pověstí. Místní nazývají rotundu familiárně „Kostelíček“. Faktem zůstává, že rotunda sv. Kateřiny je nejstarší stavbou ve městě a navíc také jedinou dochovanou románskou rotundou v oblasti východních  Čech. Během své dlouhé existence byla mnohokrát opravována a přestavována a například v 16. století byla doplněna zvonicí, jež slouží jako brána do prostoru kolem rotundy. V roce 1746 byly před západní i jižní vstup přistavěny dřevěné předsíně, které sloužily k úschově pohřebních potřeb a náčiní a přistavěna byla rovněž kostnice k ukládání kostí ze starých a rušených hrobů. Přístup umožňovala nově vybudovaná sakristie nad kostnicí.
Při prohlídce tohoto ojedinělého místa můžete na konzolách dvou žeber spatřit lidské tváře. Údajně jedna z nich patří donátorovi kaple, tedy tomu, kdo ji vlastním nákladem nechal vybudovat, druhá pak jejímu staviteli.