Riegrova stezka

07.07.2016 07:25

Ve středu 6.července jsme se domluvili, že uděláme výlet do Semil na Riegrovu stezku. V podstatě jsme byli dohodnutý již hodně dříve, ale nepřálo nám počasí. Místo vlakem jsme jeli společně autem. Řídil Bohoušek a dále jela Jitka, Drahuška a já.

Dojeli jsme do Semil a auto jsme zaparkovali u Lidlu. Sice k začátku Riegrovy stezky, pod obcí Bitouchov, to bylo asi 2 Km. Samotná stezka kolem Jizery na vysutých chodníčcích a po cestičce krásnou přírodou až do Spálova byla asi 5,5 Km. Ve Spálově je Malá vodní elektrárna, sice na prohlídku byla uzavřena a tak jsme si ji prohlédli jen zvenčí. Po usazení v restauraci se spustil přeháňkový prudký déšť. A to i přesto, že v předpovědi meteorologové předpovídali pro tuto oblast – bez deště. V restauraci jsme se občerstvili a trochu odpočinuli.

Další naší cestou byl návrat zpět do Semil po Kamenického stezce (značena žlutě a modře). Je to trasa, která v podstatě kopíruje Riegrovu stezku, ale v horních partiích terénu a prochází několika vyhlídkami. Ty jsou většinou již narušeny vzrostlými stromy, až na tu jedinou a to byla Myší skála. Trasa to byla trochu náročná tím, že se jde neustále nahoru a dolu. To se opakuje mnohokrát. Možná by bylo lepší jít od rozcestníku Morava, kousek pod Myší skálou, po modré stále přes Bitouchov.

Na trase jsme po kalkulaci ušli celkem 17 km a v Semilech jsme si ještě stihli zajít na zmrzlinový pohár.

Odkaz na