Přestanov-Chlumec-Žandov-Varvažov

21.02.2018 21:03

Dnešní den 21. února jsme se dohodli, že pojedeme si projít trasu kolem památníků po napoleonských bojích v oblasti Přestanova, Chlumce a Varvažova.

Před čtyřmi roky jsme zde byli na oslavách 200 let od odražení vojsk Napoleona u Přestanova. Všechny pomníky jsme nestihli obejít a tak to vyšlo až letos.

Odkaz na rok 2013 - 200 oslavy výročí bitvy u Přestanova

Počasí na dnešní den bylo v předpovědi velmi slibné. Sice mrazík maximálně do mínus čtyř stupňů, ale slunečné počasí. Nakonec nás chvílemi provázel studený větřík, který byl kompenzován hřejivými paprsky sluníčka.

Ráno jsme vyjeli ze Štětí rychlíkem v 8:35 hod. Viz zde detail spojení.

Většina trasy je po místních komunikacích a také skoro po rovině. Výlet to je nenáročný, nakonec jsme ušli asi 12 km. Malý problém je velmi frekventovaná silnice č. 13 z Děčína do Teplic v Čechách. Je na ní silný provoz po celý den. Z Přestanova od Ruského pomníku jsme šli stále po ŽTZ přes Stradov, Chlumec a Žandov do Varvažova. Jediné stoupání bylo na Horka a v Žandově k pomníku generála Vandama.

Do obce Chlumec jsme došli v poledne a tak jsme si zašli na občerstvení do restaurace „Petr Richter – bowling“. Polévka byla mimo jiné držková za 20 Kč a dobrá.

Po výstupu k pomníku gen. Vandama u bývalé železniční trati z Jílového přes Chlumec do Krupky (Kozí dráha), jsme pak již jen stále klesali až do Varvažova ke „Staré poště“, kde nám odjížděl autobus do Ústí nad Labem k divadlu. Časově jsme stihli v pohodě BUS ve 14:17 hod. Od divadla jsme došli na západní nádraží a domů jsme odjížděli v 15:02 hod.