Poutní místa Šluknovska - Lipová - Lobendava - vedl. I. Jirásek (19účast,10km)

03.04.2019 23:01

Text: Ivan Jirásek KČT-Litoměřice

Do stále ještě ne příliš navštěvovaného Šluknovského výběžku zavedl Ivan v rámci svého cyklu "Zapomenuté pohraničí" skupinu 19 turistů. Smyslem tohoto výletu bylo seznámit se s tím,jak se daří opravovat památky,které zejména za minulého režimu byly značně zdevastovány. Naše cesta od žel.zastávky Lipová vedla do obce dlouhou,památkově chráněnou,habrovou alejí,u které bylo několik vzorně opravených Božích muk. Na jejím konci je Zámecký rybník,který se momentálně napouští po nutném odbahnění a po jehož obvodu vede nová naučná stezka.V celém areálu byly v r.2015 velkým nákladem vybudovány kvalitní cesty.S celým okolím však bohužel bije do očí ruina dříve honosného zámku.Držme proto palce občanskému sdružení,aby sehnalo dostatek prostředků na jeho obnovu. 

Od zámku jsme pohodlnou lesní cestou po MTZ vyšli na nedaleký vrch Jáchym.Na jeho vrcholu je poutní místo s krásně rekonstruovanou Křížovou cestou a kapličkou.Na opravu tak ještě čeká hlavní kaple. 

Asi za hodinu jsme přes sluncem ozářené louky vyšli na Anenský vrch,na kterém se rozkládá rozsáhlejší poutní areál.Kromě velké kaple a i zde nádherně zrekonstruované Křížové cesty tu je  Getsemanská zahrada,u které nám Zdena K. poskytla odborný výklad k historii.

Odtud jsme sešli do Lobendavy,kde naše pohodová,desetikilometrová pěší trasa končila. Bus nás za chvíli dovezl k žst. Dolní Poustevna,jejíž stav ostře kontrastuje se sousední stanicí v Sebnitz. Vlakové spojení zpět bylo bez problémů,takže předpokládám,že všichni účastníci výletu byli s jeho prožitím spokojeni. Já oceňuji jejich chuť poznávat další místa našeho krásného kraje a věřím,že u dalšího výletu zapomenutým pohraničím (14.4) se nejen s nimi opět setkám.