Po stopách Karla Hynka Máchy - 02

12.05.2016 14:41

Zase po dlouhé době jsem se rozhodl projít čas úseku trasy Karla Hynka Máchy. Počasí na dnešní den 11. května 2016 bylo v předpovědi slunečno a teplo, což se nám přes den vyplnilo. Sice občas mráček anebo mírný větřík, ale to bylo jen ku prospěchu. Šlo se velmi pohodově a naše skupinka čítala sedm turistů.  Zde je úryvek z Máchova deníku:

2. srpna 1832. Nevyspalí kráčeli jsme nadmíru krásným oudolím k Housce. Pískové skalíska sem tam jedlemi,smrky a jiným jehličím porostlé stály nám po pravé ruce, po levé vzhůru do kopce černé lesy, prostředkem hučel jarý potok, sem tam vesnička. V oudolí tom již od Kokořína panuje německá řeč, než sem tam ještě slyšeti jazyk český, jak by se vzpouzel vytisknutí z tak krásného dolu. Tak jsme šli vzhůru proti potoku, až kde si hluboko skalinou promlel průchod; tam jsme, obrátivše se okolo rohu vpravo, v nové, předešlému zcela podobné, vešli oudolí. Brzy však nás vlevo vzhůru vesnicí vedla příkrá stezka na Housku. Tak jsme lezli as ¼ hodiny. Ještě vysoko nad námi ležela Houska.

Informace o trase : K.H.Mácha - 02

Mi jsme oproti Máchovi se vydali opačným směrem. Nejdříve jsme dojeli autobusem z Doks v 10:35 h do obce Ždírec. Tam jsme dojeli v 10:49 h. Obecní úřad otevřeno od 16:00 h, a tak jsme se vydali po ZTZ přes Bořejov  do údolíčka „Pod Bořejovem“. Tam jsme odbočili na neznačenou lesní cestu tzv. „Týnským údolím“ směrem k obci Kruh. Než jsme tam došli tak jsme se napojili na ČTZ, která přicházela zprava od hradu Houska. Obec Kruh je malebná vesnička. Po prohlídce a focení jsme zase pokračovali dál po ČTZ, sice stále po okresní silničce. V obci Žďár, která je vyhlášená jako Vesnická památková rezervace. Je to proto, že je zde mnoho dochovaných staveb lidové architektury.

 

V tomto místě jsme se rozdělili, část odjela autobusem do Doks a zbytek v počtu 4 jsme pokračovali přes Žďárský les po ČTZ a pak po ŽTZ do Oken. Tam bylo malé občerstvení. Restaurace otvírají od 17:00 hod, ale v prodejně jsme si zakoupili  občerstvení,tak jak měl kdo na co chuť.

 

Ušli jsme 13 km a autobus do Doks nám odjížděl v 16:36 h. Sice jel i vlak v 16:29 h, ale auto jsme měli poblíž autobusového nádraží a tak jsme volili autobus.

 

Odkaz na :