Páleček-Neprobylice-Královice-Dřínov-Zlonice.

08.09.2017 20:44
Spojení TAM:      Hněvice               8:20 
                           Kralupy n.Vltavou 8:37, - R 677 Radobýl
                           Kralupy n.Vltavou 8:49 
                           Páleček               9:45, - Os 9704
 
Informace o trase : Páleček-Zlonice
 
Přes Kralupy n/Vlt. Vystupujeme v Pálečku, malé vesnici. Od vlaku sejdeme po schodech a jsme ve vesnici s kostelem Navštívení Panny Marie na kopci, hřbitovem kolem a dvěma bránami, obojí z roku 1778. Sejdeme dolů do obce a po silnici jdeme do Neprobylic. Malé vesnice se zbytky tvrze, kopie zvonice se třemi zvony. I tady vyjdeme na kopec k malému kostelíku sv. Ducha. Je otevřený a vybrakovaný, smutně sejdeme dolu a v budově obecního úřadu se zastavíme (né v hospodě, ale v soukromém klubu - je povoleno kouřit) dáme si pivo a ještě od paní hostinské dostaneme sklenku burčáku. Poklábosíme s místními štamgasty a opět pokračujeme po ZTZ  do Královic. Zajdeme do Jezdeckého klubu, kde si dáme držkovou polévku a pivo ze soukromého pivovaru. Potom se zastavíme na starém mostě přes Bakovský potok se sochou sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava, vše z poloviny 18. století. Už nás čeká jen cesta do Zlonic, projdeme Dřínov a přijdeme k nádraží. Máme čas, tak jdu ještě kousek Nádražní ulicí s vilami a mezi nimi stojí velká sokolovna, podle vývěsky čile využívaná a skoro po sto letech by potřebovala novou fasádu. Dojdu až do centra obce ke kostelu a památníku Antonína Dvořáka. Pak se vrátím na nádraží a za chvíli přijede opět malý vagonek a domů přes Kralupy n/Vl odjíždíme v 15:17 hod.
A tak když jsem to spočítal - ušel jsem celkem 14,5 km. Manželka ušla o 3 km méně. Jistě to stačilo, jelikož nás čekala ještě cesta z nádraží domů.
 
 
 
Zlonice           14:13Hněvice           8:20 
Kralupy n.Vltavou 8:37, - R 677 Radobýl
Kralupy n.Vltavou 8:49 
Páleček           9:45, - Os 9704
 
Přes Kralupy n/Vlt. Vystupujeme v Pálečku, malé vesnici. Od vlaku sejdeme po schodech a jsme ve vesnici s kostelem Navštívení Panny Marie na kopci, hřbitovem kolem a dvěma bránami, obojí z roku 1778. Sejdeme dolů do obce a po silnici jdeme do Neprobylic. Malé vesnice se zbytky tvrze, kopie zvonice a pod ní odpočívadlo, kde se zastavíme na vlastní občerstvení. I tady vyjdeme na kopec k malému kostelíku sv. Ducha. Je otevřený a vybrakovaný, smutně sejdeme a opět po silnici jdeme do Královic. Vypadá to tu pěkně, u kapličky jsou jesličky s asi metrovými sochami  tří králů, Josefa, Panny Marie a malého Ježíška. Nedaleko silnice je otevřená malá restaurace Na koňařské stezce, kterou obsazujeme.(Anebo restaurace Krlovický dvůr). Obsluha, nabídka i ceny nám vyhovují. Potom se zastavíme na starém mostě přes Bakovský potok se sochou sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava, vše z poloviny 18. století. Už nás čeká jen cesta do Zlonic, mineme Dřínov a přijdeme k nádraží. Máme čas, tak jdeme ještě kousek Nádražní ulicí s vilami a mezi nimi stojí velká sokolovna, podle vývěsky čile využívaná a skoro po sto letech by potřebovala novou fasádu. Vrátíme se na nádraží a za chvíli přijede opět malý vagonek domů. 
 
Zlonice           14:13