Oskořínek-ZOO Chleby-Hrubý Jeseník-Romanka-Oskořínek

15.05.2017 10:31

Na plánovaný výlet na nymbursko (Marta Brožová), se nakonec sešlo ve vlaku celkem asi 60 turistek a turistů. Po příjezdu do Nymburka a po zhodnocení situace se většina rozhodla jet vlakem, ale to do stanice Oskořínek, namísto autobusu přímo do obce Chleby.

Informace o navštívených místech zde : Odkaz na INFO

Na první místo, a to do ZOO Chleby jsme se vydali pěšky po silnici, což činilo asi tak 2,5 km. Tam jsme navštívili zajímavou ZOO. Tato je nejen zajímavá, ale vytvořena hlavně pro rodiny s dětmi. Po prohlídce jsme se vraceli přes obec Oskořínek na rozhlednu Romanka, která je poblíž a pod patronaci obce Hrubý Jeseník.

Tam za námi přijel pan starosta a rozhlednu nám otevřel. Vstupné činilo 20 Kč a vstupenka byla formou pohlednice. Jedná se o nejníže položenou rozhlednu v České republice.

Rozhledna je vysoká 50 metrů a stojí na uměle vytvořeném kopci, vysokém pouhé 4 metry, v němž je ukryto technologické zázemí tří vysílačů. Stavba byla vybudována v nadmořské výšce pouhých 204,5 m n. m., jedná se o nejníže položenou rozhlednu v České republice. Na rozhlednu s námi nešla celá skupina, protože někteří se po návštěvě ZOO vrátili do Nymburka autobusem.

Počasí nám velmi přálo a bylo slunečno. U rozhledny po prohlídce, jsme si odpočinuli a pak pokračovali zpět do obce Oskořínek.

Je tam sice restaurace kde byla většina mužů naší skupiny, ale je tam i velmi pěkná cukrárna, kde také točí pivo (kozla 11 stupňů). Tam zašla zase většina turistek.

Celkem jsme ušli asi 10 -12 km a domů jsme odjížděli v 16:34 hod.