Oltář

23.06.2023 15:02

Krása z bílého kamene

Hlavní hodnotou kostela je renesanční oltář s alabastrovými reliéfy, pocházející z roku 1604. Je dílem jednoho z nejvýznamnějších renesančních sochařů v Sasku - Melchiora Kuntze.

Ústřední téma je Jišajův strom, který je připomínkou Ježíšových předků. Starozákonní výjev znázorňuje Jišaje, otce krále Davida, při snu, ve kterém viděl vyrůstat ze svého těla strom, větve tvořili jeho potomci, je zde 27 jmen.

Jišaj, David, Šalamoun, Roboám, Abia, Asaf, Jóšafat, Jóram, Oziáš, Achaz, Ezechiáš, Manase, Amon, Joziáš, Jchoniáš, Zorobábel, Abuid, Eljakim, Azŕ, Sádok, Achim, Eliud, Eleazar, Mattan, Jákob, Eli a Josef. Na vrcholu je Ježíš, coby robě v náručí Panny Marie.

Na oltáři jsou i iniciály donátora Rudolfa z Bünau, k tomu ještě po stranách erby předků urozeného pána (vlevo), na protější straně erby předků jeho ženy Kristíny ze Šlejnic.

Pod stromem jsou alabastrové reliéfy Zvěstování Panně Marii, Narození Páně, uprostřed Poslední večeře. Oltář zdobí sochy apoštolů, nad stromem reliéf Zmrtvýchvstání, třetí patro je výjevem Nanebevstoupení a na vrcholu Kristus jako soudce světa.

Je to opravdu skvost, pod emporou se ještě nacházejí kopie 26 alabastrových reliéfů Pašijí, originál mají v městském muzeu. Velmi zajímavá je kazatelna, z původní se zachoval dřevěný klobouk s alegorií Víry. Velmi působivá je klenba.