Nejseverněší bod ČR

12.04.2015 09:34

V sobotu jsme pod vedením Ivana Jiráska vyrazili na nejsevernější bod české republiky. Trasa byla také podle toho nazvána „Dobytí severního pólu“.

Ráno tohoto dne 11. dubna byly sice mírné potíže s výlukou vlaků od České Lípy. Ale vše dopadlo dobře. Někteří turisté přijeli do Lovosic autem. Naše skupina od Štětí jsme jeli normálně a na ten opožděný motoráček nakonec rychlík čekal.  Většina turistů jela na jízdenku Labe-Elbe a ti ostatní většinou na režijní jízdenku.

Návaznost vlaku v Děčíně a pak autobusu ve Velkém Šenově dopadla na výbornou.  Do Lobendavy jsme dojeli před půl jedenáctou a po informaci a focení jsme se vydali přes obec Severní k hranicím. Tam jsme již došli současně podle hranice a Severního potůčku až na výspu nejsevernějšího bodu v naší republice.

Dosažení tohoto bodu jsme náležitě oslavili a po svačině a focení jsme pokračovali podél hranice mírným obloukem zpět do obce Severní a pak do Lobendavy. Tam byla objednána pobyt v restauraci U Hraničáře na občerstvení. To průběžně řešila Jitka St. a za to ji děkujeme.

Protože jsme byli již v určité časové tísni, tak skupina, která měla jít přes Annaberg do Lipové, tak pak pokračovala společně do Horní Poustevny.

Celkem nás putovalo touto trasou 37 turistů a ušli jsme asi 16 km.

Současně s nejsevernějším bodem jsme také přešli převýšení  535 m n.m.

Nejsevernější bod =  51o 03 20,52669 s.š.  a 14o 18 56,07805 v.d.

 

Odkaz na fotogalerii:   

Krátké video o dobití severního pólu: video