Mydlovar

12.08.2017 17:16
První písemná zmínka z roku 1223 se pravděpodobně vztahuje ke stejnojmenné zaniklé vesnici. Hrad postavil některý z příslušníků místní šlechty někdy ve druhé polovině 13. století. Později ho drželi páni z Častolovic a páni z Kunštátu. V roce 1493 ho koupil král Vladislav Jagellonský, ale zastavil ho Janovi ze Šelmberka. Posledním šlechtickým majitelem byl Bedřich z Donína, kterému byl v roce 1547 zkonfiskován. Potom byl připojen k Lysé a zpustl. Jako pustý je poprvé označen až roku 1561.
Jméno Kostomlaty a Mydlovar je odvozeno od způsobu vaření mýdla - rozmlácení kostí a jejich následné vaření a loužení. 
Zřícenina hradu Mydlovar, zvaného také Kostomlaty, stojí v rozlehlém lužním lese na pravém břehu řeky Labe. Hrad nechal ve 13. století vybudovat Sezema z Kostomlat.  Prohlédnete si zbytky bezvěžového hradu, u kterého byla veškerá vnitřní zástavba, včetně zvláště zranitelných střech skryta za zdí a nebylo ji možno zvenčí ohrozit přímou střelbou. Po celém obvodu zhlédnete ještě výrazné kusy, z vnitřní zástavby však nic nezůstalo. V roce 1561 se hrad poprvé uvádí jako pustý. Na místo vás dovede modrá turistická značka.
 
Hrad Kostomlaty neboli Mydlovar náleží k ve středních Čechách velmi vzácnému typu - hradu s plášťovou hradbou. Tedy bezvěžovému hradu u kterého byla veškerá vnitřní zástavba (včetně zvláště zranitelných střech) skryta za zdí a nebylo ji možno zvenčí ohrozit přímou střelbou. Kostomlaty (Mydlovar) mají kromě toho ještě další nápadné specifikum. Jsou nejspíše jediným českým celocihlovým hradem (i když se v jádru zdiva vyskytují i opukové kameny).

Staveništěm hradu v místě vybíhajících labských ramen a mokřin se stala malá vyvýšenina, která byla zřejmě ještě výrazně uměle zvýšena. Voda a okolní mokřiny tak hrály značnou roli v obranném systému hradu, i když tato výhoda byla nejspíše vykoupena velkými nepříjemnostmi - mraky komárů, komplikovaná doprava apod.

Podle pamětníků ještě v roce 1870 stály u vchodu do vnitřního valu dva mohutné duby, z nichž jeden byl dutý a do jeho dutiny se jednou při bouři vměstnalo 23 lidí. Ještě v polovině 19. století se pod duby každoročně konala „slavnost sněženek“, která k vítání jara vábila velké množství lidí z okolních vesnic.
Zřícenina hradu Mydlovar, zvaného také Kostomlaty, stojí v rozlehlém lužním lese na pravém břehu řeky Labe. Hrad nechal ve 13. století vybudovat Sezema z Kostomlat.  Prohlédnete si zbytky bezvěžového hradu, u kterého byla veškerá vnitřní zástavba, včetně zvláště zranitelných střech skryta za zdí a nebylo ji možno zvenčí ohrozit přímou střelbou. Po celém obvodu zhlédnete ještě výrazné kusy, z vnitřní zástavby však nic nezůstalo. V roce 1561 se hrad poprvé uvádí jako pustý. Na místo vás dovede modrá turistická značkaPrvní písemná zmínka z roku 1223 se pravděpodobně vztahuje ke stejnojmenné zaniklé vesnici. Hrad postavil některý z příslušníků místní šlechty někdy ve druhé polovině 13. století. Později ho drželi páni z Častolovic a páni z Kunštátu. V roce 1493 ho koupil král Vladislav Jagellonský, ale zastavil ho Janovi ze Šelmberka. Posledním šlechtickým majitelem byl Bedřich z Donína, kterému byl v roce 1547 zkonfiskován. Potom byl připojen k Lysé a zpustl. Jako pustý je poprvé označen až roku 1561.
Zřícenina hradu Mydlovar, zvaného také Kostomlaty, stojí v rozlehlém lužním lese na pravém břehu řeky Labe. Hrad nechal ve 13. století vybudovat Sezema z Kostomlat.  Prohlédnete si zbytky bezvěžového hradu, u kterého byla veškerá vnitřní zástavba, včetně zvláště zranitelných střech skryta za zdí a nebylo ji možno zvenčí ohrozit přímou střelbou. Po celém obvodu zhlédnete ještě výrazné kusy, z vnitřní zástavby však nic nezůstalo. V roce 1561 se hrad poprvé uvádí jako pustý. Na místo vás dovede modrá turistická značka