Most - Hněvín - přestěh. kostel

16.10.2013 23:06

V tento podzimní čas, kdy nás navštěvuje sychravé a deštivé počasí , jsme ve středu 16.října vyjeli do města Mostu na trasu přes hrad Hněvín  do místa kam byl přestěhován děkanský chrám Nanebevzetí Panny Marie. Viz:  Informace o trase.

Tak že ráno jsme vyjížděli ze Štětí v 8:04 h a z Litoměřic M. v 8:26 h směrem přes Ústí n/L západ do Mostu.  Celkem se nás sešlo i s turisty TK Štětí, osmnáct.  Výlet vedl velmi pečlivý pan Mašek, který nám poskytl jak u nádraží Most, tak i během trasy velmi obsáhlé informace.

Sice podle předpovědi deštivé počasí přecházelo přes Čechy na Moravu v noci, a mi jsme měli mít polojasno, ale stejně nás při výstupu na hrad Hněvín překvapil déšť.  Nepřekvapil nikoho, protože turisté jsou většinou na to připraveni. Po výstupu na Hněvín ve výšce 399 m n. m. se počasí trochu umoudřilo a tak jsme si mohli z vrcholu prohlédnout ,jak město Most, tak okolní vršky spolu s autodromem a vodní nádrži Matylda – Souš. Do restaurace jsme nešli – velmi drahé pivo. Po sestupu dolu, jsme zašli do restaurace Švejk na občerstvení a pak jsme pokračovali k přesunutému kostelu. Tam někteří kteří již uvnitř byli někdy v minulosti nešli, ale většina ano.  Zhlédli jsme krátký film o bourání starého Mostu a o přesunu kostela. Pak byl výklad průvodce a nakonec jsme si prohledli celý vnitřek kostela.

Celkem jsme našlapali asi 12 km a domů jsme odjížděli v 16:04 h.