Minerály Českého středohoří

20.03.2018 12:23

Výstava v muzeu Ústí nad Labem o minerálech z Českého středohoří probíhala v termínu  10. 11. 2017 - 25. 3. 2018. 

Jelikož se blížil konec tak jsem se rozhodl tuto výstavu navštívit. Ráno jsem s manželkou a Marcelou Wolfovou vyjžděl rychlíkem v 10:35 hod. Než jsme ze západu došli do muzea bylo 12 hod. Souběžně tam probíhaji jiné výstavy. Tak jsme nejdříve prošli výstavu nazvanou "Milování v přírodě". Pak jsme absolvovali minerály a nakonec jsme prošli starověkou historii Ústí nad Labem a okolí.

První část výstavy představuje stará mineralogická naleziště.

Jsou zde vystaveny předválečné sběry z ústeckého muzea a ;exponáty zapůjčené z okolních regionálních muzeí, Národního muzea v Praze a dalších institucí. V mnohých případech jde o nálezy ze světově proslulých lokalit, z nichž mnohé jsou dnes již zaniklé. Jsou to např. Dolní Zálezly s celou řadou dutinových zeolitů, zeofylit ze Starého vrchu u Radejčína, natrolit a apofylit z Mariánské skály v Ústí nad Labem, chabazity z Řepčic, augity z Paškapole, amfiboly z Lukova nebo aragonity z Číčova u Hořence a mnohé další. Některá z nalezišť byla dokonce první, a tedy typovou lokalitou určitého minerálu na světě, jako například v případě zeofylitu a hibschitu.

Na výstavě spolupracovalo více než 15 sběratelů. Minerály jsou řazeny podle tematických skupin (zeolity – natrolity, chabazity, thomsonity, phillipsity, analcimy ad., dále augity a amfiboly, apofylity, kalcity či aragonity a různorodé ostatní minerály). 

Poslední výstavní sál je pak věnován českému granátu (pyropu), minerálu, který je hojně šperkařsky využíván, a jehož hlavní naleziště jsou právě v Českém středohoří na Třebenicku. Představena je zdrojová hornina tohoto minerálu, historie jeho těžby a zpracování, množství přírodních i leštěných pyropů různých velikostí a tvarů, včetně historických i současných šperků.