Merboltice-Strážný vrch-Valkeřice-Kohout-Benešov nad Pl.

22.08.2018 22:34

Letošní období prázdnin se velmi vydařilo a to hlavně pro děti. Skoro celou dobu jsou teploty tropické, anebo blízko kolem 33o C.

Také tento týden trvají tyto teploty. Mi jsme se vydali na trasu výletu z Merboltic přes rozhlednu „Strážný vrch“ a pak zpět přes „Kohout“ do Benešova nad Ploučnicí.

Ráno 22. srpna jsme vyjeli opravdu brzo. Nejenom pro vysoké teploty, ale i proto, že toto spojení je nejideálnější a trasa byla naplánovaná na 15 km. I když některá místa byl výšlap do kopečka, tak celkem jsme v podstatě stále klesali až na úroveň Ploučnice.

Do Merboltic jsme přijeli v půl deváté a to v počtu 13 a z toho 6 mužů. Od zastávky autobusu jsme se vydali do kopečka na rozhlednu „Strážný vrch-601 m“ – 67 schodů. Počasí nám zatím přálo. Stoupání bylo zatím na začátku v pohodě. Na Strážném jsme posvačili a pak jsme se vraceli zpět do Merboltic. Zkratky mimo turistickou trasu byli neprůchodné. A tak nám nezbylo nic jiného než pochodovat stále po MTZ a to i následně od rozhledny „Kohout 589 m“ – 71 schodů.

Odkaz na info = Zvonkový kámen

Závěr naší trasy byl sice kolem poledne, ale do Benešova n/Pl jsme průběžně stále klesali a navíc jsme šli lesem pod korunami stromů.

V Benešově jsme se zašli občerstvit do restaurace U Jelena. A třešnička na závěr byla cukrárna Pusinka.

Na trase jsme celkem až na vlakové nádraží ušli 17 km a domů jsme odjížděli v 15 hod přes Děčín.